In deze provincie kunnen we deze week als eerst van de sneeuw genieten

provincie sneeuw

Woon je in deze provincie? Vrijdag wordt hier de eerste sneeuwval verwacht

Voor ons gevoel zitten we nog midden in het herfstseizoen. Toch worden de natte, donkere dagen binnenkort ingeruild voor witte, besneeuwde landschappen. En de echte winterliefhebbers in ons land kunnen hier wat eerder van genieten dan anderen. Naar verwachting gaan de eerste sneeuwvlokken deze week in Limburg vallen. 

Winterse neerslag valt komende vrijdag in het zuiden van het land. 

Limburg

Woon je in het zuiden van het land? Dan hebben we goed nieuws voor de echte winterliefhebbers. Volgens de weersverwachtingen kan het namelijk in de provincie Limburg gaan sneeuwen! De vooralsnog natte sneeuw valt in de ochtend, maar de kans is groot dat de sneeuw wat langer blijft liggen. Naar verwachting zal er op grote schaal sneeuw vallen in Limburg. Marc de Jong van Buienradar laat aan RTL Nieuws weten dat er voor de helft sneeuw en voor de helft water zal vallen.

Nederland

Begin deze week vielen in het westen van het land al enkele sneeuwvlokjes, maar deze verdwenen weer net zo snel. Mocht je dus van de eerste échte sneeuw willen genieten? Dan kun je dus deze vrijdag het beste afreizen naar het zuidelijke Limburg. In de rest van het land hoeven we deze week niet op winterse neerslag te rekenen. “Limburg ligt hoger, dus daar is het iets koeler. En ze hebben daar de minste invloed van zeewater. Dat is nu een graad of 8”, legt De Jong uit.

Sneeuwval

De Jong legt uit dat sneeuw ontstaat als het bovenste deel van de luchtkolom tussen een wolk en onze aarde heel koud is. Hierbij kan gedacht worden aan een temperatuur van zo’n min 30 graden. Op datzelfde moment moet het onderste deel van die kolom warmer zijn dan 0 graden. De sneeuw valt dan al smeltend op aarde.

Natte sneeuw

Volgens De Jong zal dit aanstaande vrijdag ook kunnen voorvallen in Limburg. “Als er vrijdag veel natte sneeuw valt, het heel koud is en het vroeg in de ochtend gebeurt, kan het best even wit zijn. Maar het blijft sowieso niet heel lang liggen. Als je twee keer met je ogen knippert, is het wel weer weg”, aldus De Jong.

Lees ook: Tips om je tuinmeubelen klaar te maken voor de winter

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Wikimedia Commons, Truuske