Deze provincies in Nederland maken zich op voor een onstuimige dag


Met name in deze twee provincies krijgen het zwaar te verduren vandaag

Volgens de laatste weersvoorspellingen kan het vandaag flink losgaan in ons land. Het KNMI heeft gister gewaarschuwd voor gevaarlijk weer en heeft code geel afgegeven. Met name in de kustgebieden kan het behoorlijk gaan stormen later vandaag. De provincies Groningen en Friesland hebben daarom ook al de nodige maatregelen genomen tegen het onstuimige weer.

In het noorden van het land hebben waterschappen dijkdoorgangen (coupures) gesloten vanwege het stormachtige weer en de hoge waterstand.

Containers MCS

Wilco Reefma, hoofd dijkbewaking van waterschap Hunze en Aa’s in Groningen legt aan NOS uit: “In de loop van de ochtend sturen we een grote groep mensen langs de dijken om te kijken hoe de dijk zich houdt. Ze controleren of er rotzooi aanspoelt en of er mogelijk schade ontstaat.” Containers van de MCS Zoe die eerder overboord zijn geslagen in de buurt van Friesland en Groningen kunnen opnieuw tot extra problemen leiden. Door de harde wind is de kans groot dat er spullen uit de containers aanspoelen.

Hoogwater

Dat de dijken extra in de gaten worden gehouden, komt niet alleen door de spullen die uit de containers kunnen aanspoelen. Bij Delfzijl is vanmiddag een waterstand van 4 meter 20 boven NAP verwacht. Bij zo’n hoge waterstand wordt er altijd dijkbewaking ingesteld. Reefma geeft aan dat deze verwachte waterstand niet uniek is. “We hebben dit wel vaker meegemaakt. Het hoogste peil dat we in Delfzijl hebben gehad is 4 meter 83. Maar het is een redelijke hoeveelheid water die tegen de dijk aankomt.”

Geannuleerde vluchten Schiphol

Ook op luchthaven Schiphol zijn de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Een deel van de vluchten is geannuleerd omdat er maar één start- en landingsbaan wordt gebruikt. Om te beoordelen of de stormvloedkering in de Oosterschelde gesloten moet worden, wordt de waterstand in Zeeland gedurende de dag nauwlettend in de gaten gehouden. Dit zal gebeuren bij 3 meter boven NAP.

Lees ook: Vaak hoofdpijn? Dat zou weleens door de regen kunnen komen!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: Orange PLN, door maxime raynal onder de licentie CC BY 2.0