Bereid je voor: ratten- en muizenplaag verwacht in Nederland

Over een paar jaar kunnen we de eerste plaag verwachten

Met chemische bestrijdingsmiddelen zorgen boeren en burgers er anno 2019 voor dat er geen onverwachts bezoek door kieren en gaten naar binnen kruipt. Maar onlangs werd door de overheid besloten dat deze chemische middelen vanaf 2023 niet meer gebruikt mogen worden. Kijk maar uit: want een ratten- en muizenplaag ligt hierdoor op de loer. 

“De ratten en muizen zullen over straat rennen.”

Erger dan de processierups

“Dit wordt een gebeurtenis die nog veel meer schade gaat aanrichten dan de eikenprocessierups”, legt Bastiaan Meerburg, Directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen uit in De Telegraaf. Volgens Meerburg gaat deze beslissing serieuze gevolgen krijgen, waar mensen zich nu nog niet bewust van zijn. “Helaas zal men het zich pas realiseren als de ratten en muizen over de straat rennen.”

Chemische middelen

Nu vraag je je misschien af: waarom in hemelsnaam stoppen met die chemische middelen? Een reden hiervoor is dat het gif de roofvogels in Nederland zou schaden. Dit oordeelde het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB). Dit gif mocht al niet meer buiten gebruikt worden, maar is vanaf 2023 ook binnen illegaal. Alleen professionele bestrijders mogen het gif nog gebruiken.

Ratten- en muizenplaag

Tot op heden zijn er nog geen goede alternatieven voor het bestaande ratten- en muizengif. Volgens Meerburg sluit de overheid de ogen voor de risico’s van een ratten- en muizenplaag. Niet fijn, aangezien we vanwege de klimaatverandering nog een extra grote kans hebben op ongedierte. Door de zachte winters zouden meer ratten en muizen overleven en hierdoor voor extra overlast zorgen. Daarnaast eten we met z’n allen ook steeds vaker op straat, waardoor muizen hier genoeg eten kunnen vinden.

Lees ook: Rijtjeshuis in Amsterdam vs. Drenthe: een verschil van 1,2 miljoen euro

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pxhere