Om deze reden gaan lieve mensen minder verstandig met hun geld om

Wie is er dan wel heel lief?

De een is geboren met een gat in de hand en weer een ander weet de hand goed op de knip te houden. Tja, de een is nou eenmaal beter in sparen dan de ander. Dit kan van verschillende situaties afhangen, maar volgens een studie van de Columbia Business School heeft het er ook mee te maken hoe lief je bent voor anderen.

The Journal of Personality and Social Psychology publiceerde de studie van de Columbia Business School.

Onderzoek

Sandra Matz, een van de auteurs van de studie en professor aan de Columbia Business School, legt uit dat eerder onderzoek al deed vermoeden dat mensen met een liever karakter vaak een lager inkomen en lagere kredietscore hebben. Hierdoor werden de onderzoekers benieuwd of een warme en aangename persoonlijkheid ook invloed heeft op andere financiële aspecten. 

Data

De studie werd groots aangepakt. Zo werd er data verzameld van meer dan drie miljoen personen die in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk wonen. Daarvoor werden verschillende methodes gebruikt: er was een nationale enquête en er waren twee online panels. Daarnaast werden de gegevens van banken en ook geografische informatie verzameld. Met lieve mensen bedoelen de onderzoekers personen die anderen vaak helpen en minder handelen uit eigen belang.

Resultaten

De studie bevestigde de vermoedens van de onderzoekers: mensen die zich veelal bekommeren om anderen, hebben het financieel vaker moeilijk. Daarnaast hebben ze vaak minder spaargeld, meer schulden en verzuimen ze het nog weleens om op tijd te betalen. Veelal geven deze mensen minder om geld en kunnen er daardoor ook minder goed mee omgaan. Tevens kloppen ze niet zo snel bij hun baas aan voor een loonsverhoging.

Nadelige gevolgen

Je hoeft echter niet meteen te vrezen dat je gedoemd bent om het financieel zwaar te hebben als je aardig bent. Wie een goed salaris heeft én lief is voor anderen, belandt een stuk minder snel in de problemen. Zo menen de onderzoekers dat je in dit geval genoeg geld verdient om de ‘nadelige’ gevolgen van je vriendelijke persoonlijkheid te compenseren. Met nadelige gevolgen bedoelen de onderzoekers het trakteren van familie en vrienden of het voorschieten van geld.

Oplossing

Wie helaas niet gezegend is met een riant salaris, zal de mindset moeten veranderen. “Aangezien je moeilijk tegen mensen kunt zeggen dat ze minder lief moeten zijn, is het daarom interessanter om deze mensen aan te moedigen om hun financiën op orde te krijgen, zodat ze beter voor hun geliefden kunnen zorgen. Zij zijn namelijk eerder geneigd om anderen te helpen en dan pas zichzelf”, vertellen de onderzoekers.

Lees ook: Zo leer je kinderen met geld omgaan 

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pixabay