Om deze reden moet je altijd even de onderkant van je plastic flesje controleren

Wist jij dit?

Als je het gangpad van de frisdranken in de supermarkt inloopt kun je er niet omheen: bijna alle frisdranken zijn verpakt in plastic. We zijn gewend dat de frisdranken vaak een plastic omhulsel hebben en denken daar vaak niet te lang aan als we een fles in ons winkelwagentje deponeren. Toch is het verstandig om voortaan even bij de les te blijven als je iets koopt wat een plastic verpakking heeft.

Wij doen dit voortaan vaker!

Plastic

De volgende keer dat je een drankje koopt dat verpakt is in een plastic flesje, doe je er wijs aan om even naar de onderkant te kijken. Overigens is het verstandig om elk soort plastic dat je in handen krijgt, te controleren. Op elk soort plastic staat namelijk een driehoekje en daarbij staat een code, bij flesjes staat deze code vaak aan de onderkant of onderaan op de fles. Deze code geeft aan om wat voor soort plastic het gaat en wat voor invloed het op het milieu en op je gezondheid kan hebben. Hieronder een overzicht van codes die je op plastic kunt aantreffen.

Code 1 PET of PETE

De codes PET of PETE zul je snel zien op een drinkflesje. PET of PETE staat voor polyethyleentereftalaat, verpakkingen die bedrukt zijn met deze code zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Dit komt omdat het aantal bacteriën bij hergebruik snel kan toenemen. Bovendien kunnen chemische stoffen in dit soort plastic bij hergebruik loslaten, die je dan weer binnenkrijgt als je opnieuw uit het flesje drinkt. De volgende keer kun je dit flesje na één keer gebruiken het beste in de plastic container deponeren.

Code 2 HDP of HDPE

Deze code vind je vaak op wasmiddel- en shampooflessen, speelgoed en plastic zakken. HDP of HDPE staat voor Hoge Dichtheid Polytheen. Plastic dat deze code opgedrukt krijgt, is het minst schadelijk voor de gezondheid, omdat dit plastic vrijwel geen chemicaliën loslaat. Een product met deze code kun je veilig hergebruiken en is ook nog eens recyclebaar.

Code 3 PVC of V

Deze code vind je vaak op producten die zijn gemaakt van de flexibele vorm van plastic. Denk aan zwembandjes, douchegordijnen en matrasbeschermers. PVC of V staat voor polyvinylchloride, producten met deze code kun je beter links laten liggen. Het product bevat namelijk chemicaliën die een negatieve invloed op je hormonen kunnen hebben.

Lees meer over de codes op de volgende pagina.

Pagina 1/2