Om deze reden moet je altijd even de onderkant van je plastic flesje controleren

Code 4 LDPE

LDPE staat vaak vermeld op zachte plastic soorten, denk aan broodzakken, vershoudfolie en boodschappentasjes. LDPE staat voor Lage Dichtheid Polyethyleen en is een van de veiligere plasticsoorten die daarnaast ook nog eens goed recyclebaar is. Hoewel dit plasticsoort als veilig kan worden bestempeld, is er voor deze producten vaak een alternatief dat milieuvriendelijker is. Denk aan een eigen boodschappentas meenemen naar de winkel in plaats van snel een tasje kopen bij het afrekenen.

Code 5 PP

Producten waar PP op staat vermeld zijn vaak yoghurtbakjes, margarinekuipjes, doppen en rietjes. PP staat voor polypropeen, het is licht van gewicht, sterk en kan goed tegen warmte. Bovendien beschermt het de producten tegen vet, vocht en chemicaliën. Dit plastic kan worden bestempeld als redelijk veilig en is recyclebaar.

Code 6 PS

De code PS kun je regelmatig terugvinden op plastic bestek, plastic eierdozen en (wegwerp) drinkbekers. PS staat voor polystyreen. Deze vorm van kunststof is goedkoop en kan voor veel producten worden gebruikt. Of het product echt veilig is? Daar wringt de schoen. Het basismiddel, styreen, dat gebruikt wordt voor PS, zou niet veilig zijn. Zo zou PS plastic styreen kunnen lekken en dat is weer erg schadelijk voor de gezondheid. Bovendien is PS schadelijk voor het milieu. Producten met de code PS kun je voortaan dus beter links laten liggen.

Code 7 other

De naam zegt het eigenlijk al. Code 7 other wordt gebruikt voor diverse soorten plastic die goed en slecht kunnen zijn. Het staat weleens vermeld op zonnebrillen en bidons. Code 7 wordt weleens gedrukt op biologisch afbreekbaar plastic, maar kan ook op producten staan op polycarbonaat. Dit is een plasticsoort dat het synthetische oestrogeen Bysphenol bevat (BPA) en dit is dan weer een plasticsoort die slecht is voor het milieu en je gezondheid. Zo meldt het Voedingscentrum dat BPA een negatief effect kan hebben op je hormonen. Als je niet zeker weet om wat voor soort plastic het gaat, kun je producten met deze code beter niet gebruiken.

Plasticvrij

Of een plastic nou veilig is en recyclebaar, je kunt het het beste zo min mogelijk gebruiken. Veel producten die voorheen altijd van plastic werden gemaakt zijn er nu ook in glas of roestvrijstaal. Koop bovendien niet steeds een flesje drinken in de supermarkt, maar hergebruik een flesje dat daar speciaal voor is bedoeld.

Pagina 2/2

Lees ook: Onderzoek beweert dat zeewier kan helpen om Alzheimer tegen te gaan

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Women’s Health Mag | Beeld: Pexels