RIVM waarschuwt voor mooi paasweer: ‘Smeer je goed in’

Het RIVM deelt een belangrijke boodschap voor aankomend paasweekend

We zijn vast niet de enigen als we zeggen dat we enorm uitkijken naar het aankomende zonovergoten weekend. Naast dat we een dagje extra vrij hebben op maandag, kunnen we ook genieten van een aantal heerlijke lentedagen. Toch deelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) een belangrijke waarschuwing voor iedereen die van de zon gaat genieten.

De huid die nog niet aan de felle zonnestralen is gewend kan nu extra snel verbranden.

Waarschuwing RIVM

Het instituut waarschuwt dat naast de snelle verbranding de zon ook huidkanker kan veroorzaken. “Geniet maar verbrand niet”, zo raadt het RIVM de mensen aan. “Een beetje uv-straling van de zon is goed voor je, want het zorgt ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Te veel uv-straling is niet goed: je huid verbrandt en veroudert sneller. Ook kan uv-straling bijdragen aan staar. Op lange termijn is verbranding door de zon de belangrijkste oorzaak van huidkanker”, zo meldt de organisatie.

Tips

Het RIVM deelt op de site ook verschillende tips om verbranding door de zon zoveel mogelijk te voorkomen. “Blijf tussen 12:00 en 15:00 uur zoveel mogelijk uit de zon en zoek de schaduw op. Bedek de huid met kleding en draag een pet of zonnebril. Smeer de onbedekte huid in met zonnebrandcrème met minstens factor 15. Besteed extra aandacht aan het beschermen van (jonge) kinderen tegen uv.”

Lees ook: Stop het gesnotter: met deze planten en bloemen maak je je tuin hooikoortsvrij

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RIVM, Linda | Beeld: Pexels