Politieke meerderheid in Rotterdam toch voor totaal vuurwerkverbod

Rotterdam totaal vuurwerkverbod

In Rotterdam mag tijdens de komende jaarwisseling waarschijnlijk geen vuurwerk afgestoken worden

Sinds de afgelopen jaarwisseling is de politiek druk in de weer met de regelingen rondom het afsteken van vuurwerk. In plaats van de VVD steunt D66 nu met zekerheid het afsteekverbod. Landelijke maatregelen zullen de doorslag moeten geven voor de VVD. Nu D66 aan boord is, en de democraten in de meerderheid zijn, is de VVD niet meer nodig om de Rotterdamse raad ervan te weerhouden om de komende jaarwisseling anders in te vullen.

D66 voor afsteekverbod

D66-raadslid Nadia Arsieni spreekt namens D66 over de recente draai die gemaakt is. “Als liberaal sta ik voor vrijheid, maar jouw vrijheid stopt waar jij bij anderen schade veroorzaakt”, stelt Arsieni. “De helft van de incidenten door vuurwerk gebeurt door omstanders, de schade aan de stad is enorm, dat vraagt om een keuze.” Volgens Arsieni is het voor de Rotterdamse politie onwerkbaar om het verschil in verschillende soorten vuurwerk te herkennen. “Een afsteekverbod voor al het vuurwerk zorgt voor duidelijkheid, voor de Rotterdammers en de politie.”

Verbod riskant vuurwerk

Ook de Tweede Kamer richt zich op een vuurwerkverbod, maar dan alleen voor het meest riskante vuurwerk. Licht vuurwerk is hierbij nog wel toegestaan. Wanneer er meer duidelijk is over het onderscheid in vuurwerk en de VVD de landelijke lijn ver genoeg vindt gaan, is deze partij geen voorstander van het algehele vuurwerkverbod.

GroenLinks als voorstander

De rechtse partij GroenLinks strijdt al jaren in Rotterdam naar een algemeen vuurwerkverbod. GroenLinks raadslid Stefan Leewis laat weten blij te zijn met D66 als nieuw bondgenoot. “Er is nu eindelijk een meerderheid om het aantal slachtoffers en de overlast van vuurwerk flink te verminderen. Rotterdam is terecht een stad die vaak voorop loopt. Als wij dan ook op dit onderwerp voorop moeten lopen, dan doen we dat graag”, aldus Leewis. Een lokaal verbod in de algemene plaatselijke vordering (AVP) gaat boven de landelijke wet. Net als de stad Rotterdam alcohol in het park en blowen op straat heeft verboden.

Lees ook: Triest: zwangere hond Jip werd nooit opgehaald uit het hondenpension

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Vuurwerk Wereldhavendagen – Erasmusbrug – Port of Rotterdam, door Frans Berkelaar onder de licentie CC BY 2.0

Array