Voorzitter politiebond woedend: ‘Het is een schande dat Ellie Lust vertrekt’

Ellie Lust
‘Ellie Lust was een boegbeeld’

Gister, 19 september, kondigde Ellie Lust haar vertrek aan bij de politie Amsterdam. De Amsterdamse werkte jarenlang bij de politie en was ook bekend op televisie. Eerst omdat ze woordvoerster was voor de politie in verschillende programma’s, maar ze vergaarde nationale bekendheid door het populaire televisieprogramma Wie is de Mol. Daarna startte ze haar eigen serie: Ellie op Patrouille. Naar verluidt werd ze gedwongen door haar leidinggevenden om een keuze te maken tussen de politie en de televisie. 

De voorzitter is woest.

Diversiteit

Ellie Lust was een succesvolle politieagente. Daarnaast streedt ze voor gelijke rechten voor vrouwen en homoseksuelen. Ze bracht meer diversiteit in het politiecorps en liet dit ook zien op televisie. Dat ze daarom weg moest bij de politie, is volgens voorzitter van de Nederlandse Politie Bond Jan Struijs een schande. “Ik ben bang dat dit voor iets groters staat. Iedereen heeft zijn mond vol over meer diversiteit bij de politie, maar als je echt anders bent, treden er kennelijk andere mechanismen in werking. Er is blijkbaar een onderstroom bij een deel van de leiding dat je drie stappen terug moet doen als je je kop boven het maaiveld uitsteekt.”

Bekendheid

Lust begon al in 1987 bij de politie in Amsterdam. Ze werkte eerst als wijkagente en werd later, in 2007, woordvoerster. Daarom verscheen ze regelmatig op televisie in opsporingsprogramma’s of in het nieuws. Ze deed in 2016 mee met het programma Wie is de Mol, waardoor ze erg populair werd. Dat was de reden waarom ze haar eigen, ook populaire programma, Ellie op Patrouille kreeg. Dit was de reden waarom haar leiding haar vroeg om te kiezen tussen het corps en televisie. Dat slaat nergens op, vindt Struijs. Ellie Lust is volgens hem “zuiver en integer” en ze kon haar twee carrières prima gescheiden houden.

Terugkeer

Jan Struijs hoopt dat Ellie Lust toch nog terug mag keren bij de politie. Daarom zal hij komende vrijdag korpschef Erik Akerboom flink aan de tand voelen. “Dat je haar dan laat gaan, en de manier waarop, dat begrijp ik echt niet. Ik ga hem ook vragen of de deur voor Ellie altijd openstaat. Want ik hoop dat ze snel terugkeert.”

Lees ook: Ellie Lust stopt met politiewerk: ‘Ik kon al niet meer blijven’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Videostill