Dierenactivisten woedend om mogelijke slacht konikpaarden op Texel

Staatsbosbeheer haalt de woede van vele actievoerders op de hals

Deze week maakte Staatsbosbeheer bekend dat een groep van 20 konikpaarden op het eiland Texel waarschijnlijk geslacht wordt. De konikpaarden doen het naar alle omstandigheden goed op het eiland, maar zorgen voor te veel overlast. Dierenactivisten zijn woedend en starten een petitie tegen de slacht van de wilde paarden.

Konikpaarden vernielen natuur

De reden dat Staatsbosbeheer overweegt om de konikpaarden op Texel te minderen, heeft te maken met de vernieling die de paarden aan de natuur aanbrengen. Zo vertrappen ze onder andere de nesten van gele weidemieren. Volgens Staatsbosbeheer zijn deze mieren erg belangrijk voor de ecologie op het eiland. Dierenactivisten laten weten dat ze zo binnenkort mogelijk gaan demonstreren op Texel, zo bericht RTL Nieuws.

Petitie dierenactivisten

Naast de demonstratie willen de actievoerders aangifte doen en zijn ze een speciale petitie gestart om de slacht tegen te gaan. Binnen een aantal uur was het gewenste aantal van 3000 handtekeningen al behaald. Nog steeds stromen de handtekeningen in een rap tempo binnen.

Paarden op de proef

Vorig jaar zijn de konikpaarden uit het Oostvaardersveld in Flevoland gehaald en op Texel geplaatst. Omdat er te veel paarden rondliepen in de Oostvaardersplassen nam Staatsbosbeheer in Texel de paarden op proef. Nu lopen ze rond in natuurgebied De Slufter op Texel, maar omdat de groep paarden tam zijn, kunnen ze mogelijk gevaarlijk zijn. De boswachters hadden er de afgelopen periode veel werk van om de paarden goed in de gaten te houden. Daar komt nog de schade die ze aanrichten aan de duinen bij.

Geen andere optie

Staatsbosbeheer liet weten dat ze de konikpaarden met tegenzin zien verdwijnen. De kans dat deze paarden nog op een andere plek geplaatst kunnen worden, schatten de boswachters van Texel klein in. De enige optie die nu nog rest is om de groep paarden naar de slacht te brengen. Dit zal binnen korte tijd gebeuren, aangezien het broedseizoen voor de paarden straks begint.

Lees ook: Triest: zwangere hond Jip werd nooit opgehaald uit het hondenpension

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Videostill YouTube