Sollicitatiegesprek gehad? Deze truc helpt je om de baan te krijgen

solliciteren

Misschien helpt deze tip je bij het solliciteren

Solliciteren is geen pretje: zwoegen op een goede motivatiebrief, je CV tiptop in orde brengen. Je bent blij als je eindelijk een sollicitatiegesprek hebt binnengesleept. Je bereidt je netjes voor en weet alle vragen tijdens het gesprek te beantwoorden. Met zweethandjes sta je weer buiten, dát heb je in ieder geval overleefd. Nu is het een kwestie van afwachten, toch? 

Er is nog één stap die je na je sollicitatiegesprek moet zetten.

Laat van je horen

Whitney Purcell, onderdirecteur van Career Development aan de Susquehanna Universiteit claimt dat het een slimme zet is om binnen 24 uur na je sollicitatiegesprek een mail te sturen. Je hebt misschien je beste beentje voorgezet tijdens het gesprek, maar dit stukje nazorg kan de doorslaggevende factor zijn tijdens het solliciteren. Door een e-mail te sturen laat je weten dat je nog steeds geïnteresseerd bent en laat je een proactieve houding zien.

Tijdstip

Het tijdstip waarop je deze e-mail stuurt is daarbij ook van belang. Ten eerste kun je dit mailtje het beste binnen 24 uur versturen. Maar, het is niet handig om dit ’s avonds of, erger nog, ’s nachts te doen! Dit staat slordig en geeft de indruk dat jij een levensstijl hebt die niet bij het bedrijf past. Zelfs als het betekent dat je de mail tijdens je huidige werk moet versturen, kun je deze het beste tijdens kantooruren sturen.

Inhoud

Wat zet je dan in zo’n mailtje? Wees in ieder geval bewust van je taalgebruik, dit moet net als in je brief formeel en kloppend Nederlands zijn. Ook kom je er met twee zinnetjes niet van af, zie dit echt als een brief. Begin met een intro waarin je de contactpersoon bedankt voor het gesprek en nog eens laten weten dat jij denkt dat deze job geschikt is voor jou. Gebruik dan twee of drie korte alinea’s om nog eens uit te leggen hoe het gesprek heeft bevestigd dat jij de juiste kandidaat bent. Refereer aan het gesprek, zodat je laat zien dat je goed naar je potentiële werkgever hebt geluisterd.

Deadline

Wees niet bang om direct te zijn in je terugkoppeling, zolang je maar professioneel blijft. Vaak geven werkgevers tijdens het gesprek al aan op welk termijn je iets van ze kunt horen, dus ook dit kun je best herhalen. Schrijf bijvoorbeeld: “U gaf aan binnen een week een beslissing te maken, dus ik kijk uit naar uw reactie.” Wie weet geeft deze truc jou die extra boost om de baan binnen te slepen!

Lees ook: Met een kantoorbaan verbrand je meer calorieën dan je denkt!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest

Bron: Viva | Beeld: Pexels