Dit gebeurt er als je je telefoon gebruikt terwijl je voor een rood stoplicht staat


Even snel een appje sturen voor een rood stoplicht? Niet meer doen!

Het lijkt soms wel alsof het stoplicht maar een paar seconden op groen staat alvorens het weer op rood springt. Ondertussen zijn er twee auto’s doorgereden en sta jij nog steeds stil. Hoe kan dat nou? Volgens het Vlaamse Wegen en Verkeer is de smartphone de grote boosdoener hiervan.

Maak jij je hier schuldig aan?

Appen

Veel mensen doen dit: voor een rood stoplicht snel even een appje checken of kijken wie gebeld heeft. Je staat immers toch stil. Alleen kan dit irritante gevolgen hebben voor jou en je medeweggebruikers, want hierdoor staat het stoplicht minder lang op groen. Niet omdat je het signaal verstoort, maar juist door een andere reden.

Detectie

Stoplichten werken met een detectiesysteem, zogenaamde detectielussen. Deze lussen meten wanneer een auto hier overheen rijdt en zo weet een stoplicht of het groen moet blijven voor de volgende auto’s. Als jij op je telefoon zit en dus niet oplet, kan het zijn dat je niet snel genoeg optrekt wanneer het groen wordt. Hierdoor denkt de detectielus dat er geen auto meer komt en springt-ie op rood. Daar sta je dan weer naar een rood stoplicht te turen.

In de war

Door te lang te wachten met rijden raakt het systeem in de war en springt het licht weer op rood. En dat terwijl moderne stoplichten een slim systeem hebben waarbij ze langer op groen blijven als het erg druk is. Je kunt dit hele systeem in de war brengen door te lang stil te staan als je voorganger al rijdt. Hierdoor ontstaan files en langere rijen voor een rood stoplicht. Niet meer doen dus!

Lees ook: De Efteling waarschuwt: winactie via Whatsapp voor ‘gratis toegangskaarten’ zijn nep

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay