Met deze trucjes doe je de perfecte powernap

Heerlijk: even een dutje doen

Als we slecht hebben geslapen of een drukke avond tegemoet gaan, is niets lekkerder dan even een dutje doen. Maar soms ben je na dat middagdutje vermoeider dan ervoor. Hoe komt dat? Wellicht heb je te lang geslapen. Hoe je het beste een hazenslaapje kunt doen? Daarvoor hebben we de volgende tips.

Vind je het af en toe ook zo fijn om een dutje te doen?

Powernap

Als je te lang een dutje doet kan je slaapritme behoorlijk in de war raken. Is jouw dutje veranderd in een coma van 2 uur? Dan kun je vermoeider wakker worden, omdat je lichaam in de war is. Uit onderzoek van NASA blijkt dat je het beste niet langer dan 10 á 20 minuten een tukje kunt doen. Waarom? Je lichaam gaat door verschillende stadia heen als je slaapt. Daarom kun je beter niet langer dan 20 minuten de ogen sluiten. Eerst kom je in je lichte slaap terecht; in deze fase kom je tot rust. Na zo’n 20 minuten beland je in je diepe slaap, het is belangrijk dat je daarvoor wakker wordt. Anders is de kans groot dat je niets liever wilt dan verder slapen.

Langer dutje

Heb je echt meer slaap nodig dan 20 minuten? Kies er dan voor om anderhalf uur te slapen. Als je 60 minuten slaapt, word je wakker in je diepe slaap. Het resultaat? Je wordt vermoeider wakker. Slaap je ongeveer 90 minuten? Dan is je lichaam door alle slaapfases geweest.

Thee of koffie

Het klinkt een beetje vreemd, maar als je echt een energie boost wilt krijgen moet je voor je powernap even een kopje koffie of thee drinken met cafeïne. Cafeïne doet zijn werk na ongeveer 20 minuten -precies de lengte van je powernap. Als je wakker wordt heb je niet alleen meer energie door je powernap, maar de cafeïne doet dan ook meteen z’n werk.

Kies je slaapplek

Wil je echt tot rust komen? Doe dan ergens een dutje waar het rustig is en zet je telefoon uit of op vliegtuigstand. Doe je powernap in een donkere ruimte en zet een slaapmasker op en vergeet vooral niet de wekker te zetten ;).

Lees ook: Om deze reden zou je altijd in een pikdonkere slaapkamer moeten slapen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Fem-Fem | Beeld: Pixabay