Tussen Kunst en Kitsch ontdekt bijzonder zeldzaam (en duur) kunstwerk

tussen kunst en kitsch

Het schilderij heeft een indrukwekkende marktwaarde

De aflevering van Tussen Kunst en Kitsch die gisteravond werd uitgezonden is er een voor in de geschiedenisboeken. Het gebeurt zelden dat een kunstwerk zóveel waard is als dit kunstwerk van schilder Adriaan de Lelie. Zowel presentator Frits Sissing als de eigenaren van het kunstwerk kunnen hun oren dan ook niet geloven als ze de marktwaarde horen. 

Geschiedenis geschreven 

Er is gisteravond geschiedenis geschreven in het programma Tussen Kunst en Kitsch. Expert Willem Jan Hoogsteder taxeert een familieportret waarop we ouders met vier kinderen in een geïdealiseerd park zien. Het blijkt echter niet zomaar een schilderij te zijn, maar een zeldzaam kunstwerk van de bekende portretschilder Adriaan De Lelie. 

Indrukwekkende marktwaarde 

Het schilderij komt uit 1800 en heeft een indrukwekkende marktwaarde. Hoogsteder schat het kunstwerk namelijk op zo’n 100.000 euro. Bij het horen van dat bedrag vallen de eigenaren en presentator Frits Sissing letterlijk even stil. Het is een van de hoogste bedragen ooit in het programma, maar niet de allerhoogste. Het schilderij komt hiermee op plek vijf van de hoogst getaxeerde objecten ooit in Tussen Kunst en Kitsch. 

Ontdekt dankzij corona 

Het is aan de coronacrisis te danken dat het zeldzame kunstwerk is ontdekt. “Die man vertelde dat hij nooit naar zo’n taxatiedag zou gaan, maar nu kon hij simpelweg een foto insturen via de mail. Dat is drempelverlagend”, legt de presentator uit in gesprek met het AD. “We krijgen nu andere stukken van andere mensen, ook van jongere mensen. Dat is mooi.” Ondanks de hoge marktwaarde van het schilderij, is verkopen geen optie voor de eigenaar. Het bijzondere object blijft dus ‘gewoon’ boven zijn bureau hangen. 

Lees ook: Advies van OMT: ‘Vier kerst en oud en nieuw met maximaal zes personen’

Bron: RTL Boulevard, AVROTROS | Beeld: Videostill YouTube AVROTROS