We zijn nog niet uitgezweet: kans op twee week durende hittegolf


15 dagen lange hittegolf

De een zal blij worden van dit nieuws, de ander een stuk minder: de weerkaarten kleuren de komende periode oranje. Er is een reële kans dat er een hittegolf aankomt die lang zal duren, met temperaturen die op plaatsen op kunnen lopen tot 35 graden. Lekker voor mensen die in Nederland op vakantie zijn, minder leuk voor de mensen die nog moeten werken.

Het wordt heet…

35 graden

Deze week hadden we al prachtig weer, waarbij de thermometer vaak een graad of 25 aantikte. Dit zal voorlopig nog wel even blijven, waarbij het volgende week in het oosten van het land zelfs 33 graden kan worden. Vooral vrijdag en zaterdag wordt het erg warm, dan kan het zelfs 35 graden worden. Waar is die seizoenskaart van het zwembad ook alweer?

Hittegolf

Als het echt zo warm wordt als voorspeld en dit houdt langer dan drie dagen aan, dan is er sprake van een hittegolf. Volgens Buienradar is de kans op een hittegolf op dit moment 80 procent. Dat is nogal een getal… We spreken van een landelijke hittegolf als het in De Bilt langer dan vijf dagen warmer is dan 25 graden, waarvan drie dagen 30 graden of warmer moeten zijn.

Nu

Geen nood, waarschijnlijk zitten we nu al gedeeltelijk in de hittegolf: het is immers al erg warm geweest. Houdt deze hitte aan, dan zouden we zomaar het record van 1975 kunnen verbreken: dit was 18 dagen. Meteoroloog Nicolien Kroon legt uit dat dit komt door een blokkade boven de Atlantische Oceaan. Daar ligt een hogedrukgebied stil waardoor lagedrukgebieden niet bij ons in de buurt kunnen komen.

Lees ook: Word jij ook altijd ziek als je vakantie net begint? Het komt hierdoor

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pxhere