Veilig Verkeer Nederland waarschuwt vakantiegangers: vermoeid rijden staat gelijk aan rijden onder invloed

Neem voldoende rust voordat je op vakantie gaat!

De zomervakantie is voor velen dan eindelijk aangebroken en dat betekent voor sommigen dat ze vol enthousiasme in de auto richting de zon vertrekken. De dag voordat je op vakantie gaat kan enige stress met zich meebrengen, want heb je alles wel meegenomen? Probeer niet te veel te stressen en goed uit te rusten voor je achter het stuur kruipt. Veilig Verkeer Nederland waarschuwt namelijk dat reizigers die vermoeid autorijden een groot gevaar zijn voor zichzelf en voor anderen.

Moe autorijden is bijna net zo gevaarlijk als beschonken achter het stuur kruipen.

Grotere kans op verkeersongeval

“Eén slapeloze nacht staat gelijk aan de invloed van 0.9-1.0 promille alcohol in je bloed”, begint Veilig Verkeer Nederland hun waarschuwing. “Dit is twee keer de wettelijke limiet voor ervaren bestuurders en ruim vijf keer de wettelijke limiet voor beginnende bestuurders.” De organisatie laat weten dat vermoeide automobilisten trager op prikkels reageren en moeite hebben met het behouden van hun koers. “Ook maken slaperige bestuurders minder gebruik van de spiegels. Hierdoor ontstaat een gebrek aan overzicht.” Dat het vermoeid autorijden grote gevolgen heeft blijkt wel uit het feit dat vermoeide automobilisten 3 tot 8 meer kans hebben op een verkeersongeval met letsel.

Neem genoeg pauzes

Slecht of kort slapen, stress of lang achter het stuur zitten dragen er allemaal aan mee dat je vermoeid achter het stuur kunt zitten. VNN-directeur Alphons Knuppel laat weten dat de vermoeidheid onderweg alleen kan worden tegengegaan door “de auto aan de kant te zetten voor een korte slaappauze.” Rijd bovendien geen lange stukken achter elkaar en neem regelmatig pauze om de benen te strekken. Wissel rijbeurten af als er meerdere mensen in de auto zitten die een rijbewijs hebben.

Lees ook: Grote staking bij Ryanair: 25 en 26 juli veel gecancelde vluchten en ook nu al uitval

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Veilig Verkeer Nederland | Beeld: Pexels