Dit is de reden waarom de voorspellingen op weer-apps als Buienradar niet altijd kloppen

Aha! Hier ligt het dus aan

Wil je net de deur uit gaan maar ziet het er dreigend uit buiten? Het eerste dat we dan vaak doen is even de weerapp controleren om te kijken of het droog blijft. Het is je dan ook al vast eens overkomen dat je tóch in een dikke regenbui terecht komt. Hoe kan het dan dat de weersvoorspellingen op de verschillende weerapps als Buienradar niet altijd blijken te kloppen?

De Volkskrant sprak met Maurice Middendorp van Buienradar die ons het verlossende antwoord kon geven.

Onvoorspelbaar

Onweersbuien zijn moeilijk in te schatten volgens Maurice Middendorp. Regenbuien kunnen in twee categorieën worden geplaatst. De eerste categorie is regenbuien die meedrijven met de wind. Deze kunnen gemakkelijk voorspeld worden. Bij de andere categorie komen de regenbuien juist heel plots. De afgelopen dagen hebben we veel te maken gehad met de tweede categorie. En ja, dan kan het voorkomen dat we dus zomaar ineens een dikke regenbui op onze kop krijgen. Dit is de reden dat deze regenbuien niet snel genoeg in een weerapp verwerkt kunnen worden. “Dat duurt zo’n vijf minuten”, aldus Maurice.

Zelf controleren

Misschien is deze situatie ook wel eens andersom bij je voorgekomen: ga je goed voorbereid de deur uit met paraplu en regenpak omdat een weerapp regen voorspelt, maar vervolgens komt er geen regendrup uit de lucht vallen. Hoe is dit dan mogelijk? Sander Tijm, expert weermodellen bij het KNMI legt aan de Volkskrant uit: “Een regenbui kan instorten onder zijn eigen gewicht.” Zijn advies? Kijk af en toe gewoon zelf naar buiten om te controleren of er donkere wolken boven je hoofd hangen.

Lees ook: Bristol sluit tegen belofte in tientallen winkels, vele mensen raken hun baan kwijt

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: LindaNieuws | Beeld: videostill