Tja, dit is waarom sommige vrouwen slechter zijn in kaartlezen dan mannen

Kaartlezen

Kaartlezen kan ook best lastig zijn

Hulde aan de TomTom! Het navigatie-apparaat wist tal van ruzies op reis te voorkomen. Voordat de TomTom in ons leven kwam, maakten we onderweg naar Frankrijk gebruik van een simpele kaart. Hoewel, echt simpel was het niet, want voor je het wist reed je over de Duitse Autobahn in plaats van over de A2. Dat je een beetje uit de richting was, zorgde nog weleens voor een woordenwisseling.

Je kunt niet overal goed in zijn…

Verkeerd gereden

Als je uit behoorlijk uit de richting bent gereden, kunnen daar twee redenen voor zijn. Je hebt niet goed kaartgelezen of de bestuurder heeft simpelweg niet goed geluisterd. Tijdens een verhitte discussie kom je er vaak niet uit. Waarom zijn vrouwen soms zoveel slechter in kaartlezen dan mannen? Uit een onderzoek dat de wetenschappers van de University College London hielden, werd een van die redenen duidelijk. 

Onderzoek

Wetenschappers baseren hun bevindingen op een onderzoek naar dementie en het computerspel dat daarbij wordt gebruikt. Zo’n vier miljoen mensen spelen het spel genaamd Sea Hero Quest. Als je dit spel speelt, probeer je de verloren herinneringen van een oude zeeman te redden. Je gaat op zoek naar de herinneringen door middel van het aanraken van het scherm van je smartphone. Op deze manier maak je een route over woestijneilanden en oceanen. Hoewel dit spel werd gebruikt om onderzoek te doen naar dementie, kwamen de wetenschappers er tijdens het onderzoek achter dat ze met de gewonnen informatie ook veel te weten waren gekomen over het richtingsgevoel en navigatievermogen.

Navigeren kun je (niet) leren

Professor Hugo Spiers nam de resultaten onder de loep en vergeleek deze met de gegevens van verschillende landen op het gebied van werk, politiek, onderwijs en gezondheid. Hieruit kon hij het volgende concluderen. “In landen waar de gelijkheid tussen mannen en vrouwen erg hoog is, is het verschil in richtingsgevoel kleiner”, vertelt hij aan BBC. “Maar als er grote ongelijkheid is, is het verschil qua kaartlezen en navigeren tussen mannen en vrouwen veel groter. Dat houdt dus in dat de cultuur waarin mensen leven effect heeft op hun cognitieve vermogen. Ook zijn mensen in rijke landen vaak beter in kaartlezen.”

Beste rijders

Het onderzoek bracht tevens in beeld dat degenen met de beste navigatievaardigheden in Finland, Noorwegen en Denemarken wonen. Dit zijn ook meteen de landen waar gelijkheid tussen vrouwen en mannen hoog is. We hebben echter niets te klagen want in Nederland en België ligt de gelijkheid tussen vrouwen en mannen ook hoog. We mogen ons dus best een klopje op de schouders geven voor onze navigatieskills. Toch zijn we ook heel blij dat Google Maps bestaat…

Lees ook: Deze schattige egel verovert harten over de hele wereld

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: BBC | Beeld: Pexels