Dit is waarom deze alledaagse spullen deze kleur hebben

Waarom is toiletpapier bijvoorbeeld wit?

Over veel dingen in het dagelijks leven denken we niet na. Als we moeten wachten bij een stoplicht vragen we ons over het algemeen niet af waarom het de kleuren rood, oranje en groen heeft. Ook over de kleur van autobanden, zebrapaden en voetballen denken we niet na. Het zijn geen halszaken, maar toch leuk om te weten. Om deze reden hebben deze voorwerpen een behaalde kleur.

Heb jij hier weleens over nagedacht?

Vliegtuigen

De meeste vliegtuigen zijn grotendeels wit gekleurd. Volgens de website Brightside hebben vliegtuigen een witte kleur om het zonlicht te weerkaatsen. Bovendien zou de witte kleur ervoor zorgen dat de zon minder schade aanricht en dat het vliegtuig minder snel oververhit raakt. Een vliegtuig met een witte kleur zou ook sneller afkoelen als het weer stilstaat.

Autobanden

Een autoband bestaat uit tig materialen waaronder rubber en roet. Het rubber dat wordt gebruikt om de banden te maken is eigenlijk wit, maar door het roet worden de autobanden zwart. Roet verbetert de rolweerstand van de autoband en het zorgt ervoor dat een band meer grip heeft op de weg. Ook slijt en scheurt een band minder snel dankzij het roet.

Stoplichten

We zijn allemaal bekend met drie kleuren van een stoplicht. Maar waarom betekent rood stoppen, groen gaan en oranje stoppen, behalve als je redelijkerwijs niet kunt stoppen? Daar is goed over nagedacht. De kleur rood heeft de langste golflengte. Dat betekent dat je deze kleur vanaf een grotere afstand kunt zien. Zo kunnen weggebruikers deze kleur het beste zien vanaf een afstand en weten ze dat ze moeten stoppen. Geel heeft een kortere golflengte dan rood, maar is wel langer dan groen. Deze golflengtes zorgen ervoor dat het duidelijk is als het stoplicht van kleur verandert.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2