Meevallertje: ‘Weer-apps lijken vaak te negatief’

Na regen komt dus wél zonneschijn

Staar jij ook geregeld naar drie à vier verschillende weer-apps? Of hangt jouw geplande stranddag aan een zijden draadje wanneer er meer wolkjes dan zonnetjes op jouw weer-app verschijnen? Grote kans dat je de boel afblaast vanwege deze voorspelling. En juist na zo’n beslissing lijkt het weer achteraf hartstikke mee te vallen. Herkenbaar? William Huizinga van Buienradar legt uit waarom weer-apps er vaak negatiever uitzien dan ze in werkelijkheid zijn.

Let hier dus voortaan op!

Weersvoorspellingen

William Huizinga liet aan RTL weten dat meteorologen tegenwoordig een hele nauwkeurige weersverwachting kunnen geven. Maar waarom wij dan heel vaak een onjuiste weersvoorspelling krijgen? Dat komt omdat vooral de weersverwachting op de korte termijn heel nauwkeurig is. Huizinga geeft aan: “Je moet nooit blind op een langetermijnverwachting vertrouwen. Die kan echt nog veranderen.”

Regenwolkjes

‘Alleen maar regenwolkjes deze week’, is iets wat we vaak denken. We lezen het weer namelijk in symbooltjes. Logisch, daar zijn ze immers voor. Maar één symbooltje kan natuurlijk nooit de weersvoorspelling van een gehele dag voorspellen. “Als er een regensymbool staat, denken mensen dat het de hele dag slecht weer wordt. Maar het kan zo zijn dat het dan alleen ‘s ochtends regent en de rest van de dag droog is”, geeft Huizinga aan.

Hoe dan wel

Maar hoe moet het dan wel? Volgens Kruizinga moeten we allemaal wat vaker naar buiten kijken. Daarnaast is het ook verstandig om de weer-apps continu in de gaten te houden. Vooralsnog geldt: niets is veranderlijker dan het weer. Vanaf nu die regenwolkjes – én dus ook de zonnetjes – maar met een een korreltje zout nemen…

Lees ook: Gras, ijs of zonnebrand: zo verwijder je zomervlekken uit je kleding

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Unsplash