7 x dit wist je vast nog niet over paus Johannes Paulus II

Johannes Paulus II

Johannes Paulus II was een van de langstzittende pausen en leidde een opmerkelijk leven

Johannes Paulus II — geboren als Karol Józef Wojty?a — was maar liefst 28 jaar lang paus. Zowel voor als nadat hij benoemd werd tot hoofd van de Rooms-Katholieke kerk, leidde Johannes Paulus II een opmerkelijk leven. Wij zetten een paar bijzondere feitjes over deze paus op een rijtje, van zijn hobby’s tot het door hem gevestigde wereldrecord.

1. Hij had een bizar goed geheugen

Johannes Paulus II heeft regelmatig mensen versteld doen staan met zijn bijzonder goede geheugen. Dit liet hij al merken als jonge tiener. De jonge Karol was namelijk dol op toneel. Doordat hij het hele script van een toneelstuk uit zijn hoofd kende, kon hij makkelijk de rol op zich nemen toen een van de acteurs uitviel. Ook later kwam het goede geheugen van de paus goed van pas. Zo kende hij alle bisschoppen ter wereld bij naam, terwijl dat er meer dan tweeduizend zijn. Zelfs over mensen met wie hij slechts kort had gesproken, wist Johannes Paulus II nog jaren later de kleinste details te herinneren.

2. Hij was fanatiek skiër

Tot zijn 73e levensjaar bond Johannes Paulus II graag de ski’s onder. Een keer werd hij op de piste herkend door een 8-jarig jongetje. Toen hij aan zijn moeder vertelde dat hij met de paus had geskied, geloofde zij dat in eerste instantie niet. Totdat Johannes Paulus II zelf recht voor de neus van de moeder stond. Tja, besneeuwde bergtoppen zijn nu eenmaal niet de eerste plek waar je de paus verwacht.

3. Hij heeft meer dan 1 miljoen kilometer gereisd

Deze paus zat zeker niet stil in het Vaticaan. Naar schatting heeft Johannes Paulus II in zijn leven meer dan 1,2 miljoen kilometer afgelegd. Dat is meer dan drie keer de afstand naar de maan! Als paus van de hele wereld vond Johannes Paulus II het belangrijk om ook over de hele aardbol mensen te ontmoeten.

Benieuwd naar meer wetenswaardigheidjes over Johannes Paulus II? Lees dan verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2