Willem-Alexander en Máxima openhartig over social media dochters

social media

Het koninklijk paar laat weten dat er ook ‘leermomenten’ zijn

Al meerdere keren hebben Amalia, Alexia en Ariane te maken gehad met uitgelekte video’s op social media. Desondanks blijven de prinsessen er net als hun leeftijdsgenoten op los Instagrammen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vertellen openhartig aan de pers hoe zij als ouders omgaan met de social media-profielen van hun dochters: “Het gaat toch wel mis.”

Pubers in huis

De koninklijke familie bracht de afgelopen maanden in lockdown veel tijd met elkaar door. Zoals veel ouders van puberende kinderen leidde dat zowel tot strubbelingen als toenadering, laat Máxima weten aan de pers tijdens de jaarlijkse zomerfotosessie. “Wij hebben drie teenagers, dat is niet altijd even makkelijk. Wij hebben verschillende meningen over hoe dingen gedaan moeten worden, maar je krijgt ook echt begrip en respect voor elkaar.” Het gebruik van social media door de drie tieners blijft daarbij ook niet onbesproken.

Ouderlijk toezicht

“Wij volgen ze ook allemaal,” vertelt de koning over de social media-accounts van de prinsessen. Amalia, Alexia en Ariane zijn bijvoorbeeld te vinden op Instagram, maar hebben hun profiel niet voor de buitenwereld opengesteld. “Dat is een deel van het verhaal, je mag social media, maar dan moet je ons ook toelaten”, laat Willem-Alexander weten. Zo kunnen ze als ouders toch een oogje in het zeil houden. Al lijkt dat niet altijd nodig, geeft de koning toe: “Ik vind eigenlijk wel dat ze er heel verstandig mee omgaan.”

Leermomenten voor de prinsessen

Toch blijven de foto’s en filmpjes van de prinsessen niet altijd even goed afgeschermd. Zo waren er onlangs overal op internet uitgelekte TikTok-video’s van prinses Alexia te vinden. Máxima lijkt naar de ophef rondom deze filmpjes te refereren als een ‘leermoment’ voor haar dochters: “Dit moeten ze zelf ook leren, je kunt als ouder twintig keer zeggen wat gedaan moet worden, maar ja, dan zijn ze allemaal met vriendinnen… En ja, het gaat toch wel mis.” Wel gelooft de koningin dat haar dochters iets kunnen opsteken van de keren dat het fout gaat. “Dan zijn ze echt heel boos of teleurgesteld. Ik zeg dan: daar heb je ook van geleerd.”

Nichtje op Instagram

Ondertussen laat gravin Eloise, het nichtje van Amalia, Alexia en Ariane, zich volledig zien op social media. Binnen enkele weken nadat ze haar profiel openbaar stelde, sleepte Eloise 100.000 volgers in de wacht op Instagram. En dat aantal blijft maar stijgen voor de 18-jarige gravin. Haar moeder, prinses Laurentien, lijkt dat alleen maar aan te moedigen. “Zo is zij en zo ken ik haar. Dat moet ze ook vooral vasthouden,” vertrouwt Laurentien toe aan RTL Boulevard.

Bron: RTL Boulevard (Fotosessie), RTL Boulevard (Laurentien)  | Beeld: RVD, fotograaf: Wesley de Wit