50, 30 of 15: deze zonnebrandfactor past het beste bij jouw huidtype

Een verbrande huid kan je dag flink verpesten

Niet alleen is een verbrande huid niet erg oogstrelend, maar het is ook nog eens pijnlijk en erg slecht voor je. Genoeg redenen dus om je goed in te smeren. Maar hoe weet je eigenlijk welke factor bij jouw huid past?

Deze Sun Protection Factor (SPF) past het beste bij jouw huidtype.

SPF

Je moet je huid altijd insmeren als je gaat zonnebaden, ook al is je huid gewend aan de zon. Wil je weten welke factor je het beste kunt opsmeren? Kijk dan naar je huid en stel vast in hoeverre je huid gekleurd is. Aan de hand daarvan kun je bepalen welke SPF je huid nodig heeft.

Huidtype 1: een lichte huid

Verbrand je binnen 5 tot 10 minuten als je je niet insmeert en zou je je huidskleur kunnen omschrijven als wit tot bleek? Dan is een zonnebrand met factor 50 het beste voor je.

Huidtype 2: iets minder lichte huid

Zou je je huidskleur kunnen omschrijven als bleek tot lichtcrème en zou jij in de zon binnen 10 tot 15 minuten verbranden als je je niet insmeert? Dan kun jij het beste zonnebrandfactor 40 gebruiken.

Huidtype 3: een licht gekleurde huid

Heb je een lichte tint, maar kun je je huid niet bepaald bruin noemen? Zou je binnen 20 tot 30 minuten kunnen verbranden als je je niet insmeert? Dan kun je je huid het beste beschermen met een zonnebrand met factor 30.

Huidtype 4: een medium gekleurde huid

Heb je een getinte huid en kun je zo’n 45 minuten in de zon zitten zonder te verbranden? Dan kun jij je huid beschermen door zonnebrand met factor 30 op te smeren.

Huidtype 5: een donkerbruine huid

Kun jij ongeveer 75 minuten in de zon zitten zonder te verbranden en zou jij je huidskleur kunnen omschrijven als donkerbruin getint? Dan kun jij je het beste insmeren met een zonnebrand met factor 15.

Huidtype 6: een donkere huid

Zou jij je huidskleur kunnen omschrijven als donkerbruin tot zwart getint en zou jij zo’n 100 minuten in de zon kunnen zitten zonder te verbranden? Dan heb jij genoeg aan een zonnebrand met factor 15.

Altijd insmeren

Hoewel bepaalde huidtypen enige tijd in de zon kunnen zitten zonder te verbranden, is het toch aan te raden om je wel meteen in te smeren als je in de zon gaat zitten. Je verbrandt wellicht niet, maar je huid heeft toch bescherming nodig tegen de zon.

Lees ook: Binnenkort op vakantie? Waarom je altijd zonnebrandcrème op moet doen in het vliegtuig

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay