Uit zoveel dagen bestaat de ideale vakantie

vakantie

De ‘ideale’ vakantie bestaat uit minder dagen dan we dachten… 

In de zomermaanden schieten de vakanties van collega’s als paddenstoelen uit de grond. Als die ene collega vertelt dat ze maar liefst drie weken vakantie op vakantie gaat, kunnen we haar behoorlijk jaloers aankijken. Zoveel tijd om tot rust te komen op die fijne bestemming in Italië; dat willen wij ook wel. Maar moet je daadwerkelijk 15 vakantiedagen opnemen om volledig tot rust te komen?

Met alleen een weekendje weg kom je niet tot rust, maar drie weken vakantie is weer iets te veel van het goede.

Ontspannen

De frustratie van urenlang in de file staan als je onderweg bent naar de camping in Zuid-Frankrijk, dat is niet zo moeilijk los te laten op vakantie. Maar de stress die het werk met zich meebrengt, dat is een stuk moeilijker los te laten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de meeste mensen zo’n acht dagen vakantie nodig hebben om alle stress van het werk los te laten en de batterij opnieuw op te laden, meldt De Standaard. “Eén langere vakantie is daarom beter dan er geregeld een paar daagjes tussenuit te knijpen. Op één voorwaarde: dat je die rustperiode niet meteen vol plant met verplichtingen. Want dan vervang je gewoon de ene stress door de andere”, deelt de Vlaamse psychologe Fanya Verhenne met De Standaard.

Langere vakantie

Dus maar gewoon drie weken vakantie boeken om volledig tot rust te komen? Zo werkt het helaas niet. Je vakantiegevoel neemt namelijk vanaf dag één toe en bereikt een piek op dag acht. Na dag acht begint er een heuse daling met een dieptepunt op dag elf. Op dag elf zou je geluksgevoel dan instorten. Goed om te onthouden voor je volgende vakantie, dus!

Lees ook: Deze oefeningen kunnen je helpen om beter te slapen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: De Standaard, Flair | Beeld: Pexels