10 x slechte schoonmaakgewoontes die je makkelijk af kunt leren

dweilen schoonmaakgewoontes
Iedereen heeft wel een van deze slechte schoonmaakgewoontes

We zijn allemaal op zoek naar manieren om het schoonmaken sneller en gemakkelijker te maken. Geloof het of niet, soms zorgt het uitvoeren van een snel ‘schoonmaaktrucje’ er juist voor dat je hier later meer werk van hebt. Mogelijk heb je een aantal slechte schoonmaakgewoontes die het schoonmaken minder efficiënt maken. Hoog tijd om deze schoonmaakgewoontes te doorbreken, zodat je sneller een schoon en opgeruimd huis hebt.

Kies een of twee slechte schoonmaakgewoontes uit en probeer deze binnen een week te veranderen in je schoonmaakroutine.

10. Natte handdoeken op de grond achterlaten in de badkamer

Wil je minder tijd doorbrengen in de badkamer of wasruimte en schimmel voorkomen? Laat dan geen natte handdoeken op een hoop op de grond liggen en laat het douchegordijn niet vochtig achter. Deze slechte schoonmaakgewoontes kun je gemakkelijk doorbreken door: 

  • Door het douchegordijn na elk gebruik te sluiten. Zo droogt het sneller en vermindert de schimmelvorming.
  • Door natte handdoeken op te hangen om te drogen, kun je deze nog een tweede of derde gebruiken en heb je ook nog eens minder was in de week. Win-win dus!

9. Te veel reinigingsproducten gebruiken

Werkt een klein beetje schoonmaakmiddel, dan zal het wel veel schoner worden als je meer schoonmaakmiddel gebruikt, toch? Dat is helaas niet hoe het werkt. Het gebruik van te veel schoonmaak- of wasmiddelen kan zelfs meer kwaad dan goed doen. Als een overmaat aan reinigingsproduct niet volledig wordt weggespoeld, wordt het residu een vuilmagneet. Daarom dien je altijd de aanwijzingen te lezen en de aanbevolen hoeveelheid of zelfs een beetje minder te gebruiken. 

8. Schoonmaken met vieze huishoudapparaten

Hoe kun je schone resultaten verwachten als je vieze huishoudapparaten gebruikt? Als de wasmachine een geur van ophopende bacteriën en wasmiddelresten afgeeft, gaan automatisch je pasgewassen kleding ook stinken. Als de vacuümzak of filter van de stofzuiger gevuld is met stof, zal het niet goed werken als je het huis stofzuigt. Een vieze dweil of spons verspreidt gemakkelijk nog meer bacteriën op het schoongemaakte oppervlak. Neem de tijd om na elk gebruik de apparaten grondig te reinigen door ze volledig uit elkaar te halen en/of in warm water te wassen en een ontsmettingsmiddel toe te voegen. Vervang de items eens in de zoveel tijd.

7. Eén ontsmettingsmiddel gebruiken om de hele badkamer schoon te maken

Wegwerpdesinfectiedoekjes zijn geweldig voor het snel afnemen van een wastafel in de badkamer. Maar dat kleine doekje bevat nauwelijks genoeg ontsmettingsmiddel om een complete badkamer mee schoon te maken. Tegen de tijd dat je de wc-bril en handgrepen van de deur bereikt, zijn de desinfecterende eigenschappen verdwenen en verspreid je simpelweg bacteriën van het ene oppervlak naar het andere. Om effectief te zijn, moet het doekje voldoende desinfecterend vocht bevatten, zodat het oppervlak tenminste vier minuten nat blijft. Gebruik voor een grondige reiniging meerdere doekjes of een schone doek met voldoende ontsmettingsmiddel en water.

6. Vieze vaat in de gootsteen laten liggen

Hoeveel langer zou het duren om dat vieze glas in de vaatwasser te doen in plaats van in de gootsteen? Vuile vaat dat in de gootsteen ligt is de perfecte broedplaats voor bacteriën en een jackpot voor hongerige insecten. Train iedereen in het huishouden om de afwas in de vaatwasser te doen of was het direct met de hand af.

Bekijk de overige vijf slechte schoonmaakgewoontes op de volgende pagina.

Pagina 1/2