12 dingen die je nooit mag schoonmaken met afwasmiddel

Bij deze dingen kun je het afwasmiddel beter laten staan

Een keuken is niet compleet zonder een fles afwasmiddel. Het krachtige goedje is niet alleen ideaal om de vuile vaat mee af te wassen, ook kun je er vlekken mee verwijderen, vloeren mee boenen en nog een tal van andere klusjes mee klaren. Toch zijn er bepaalde dingen die je nooit mag schoonmaken met afwasmiddel. Wij zetten ze voor je op een rijtje. 

1. Haar

Is je haar zo vies dat je reguliere shampoo geen schijn van kans maakt? Dan is het niet zo gek dat je het met een druppel afwasmiddel probeert. Toch kun je je haar beter niet met dit keukengoedje schoonmaken. Het afwasmiddel verwijdert namelijk alle natuurlijke oliën uit je haar, waardoor je haar droger zal worden dan de Sahara. Ai…

2. Hardhouten vloeren

Je kunt keramieken tegels, vinyl en linoleum prima dweilen met een sopje van afwasmiddel. Doe 1 à 2 eetlepels in een emmer gevuld met heet water en dweil hiermee je vloer. Doe dit echter niet bij houten vloeren, die kunnen hiervan erg lelijk worden! Voor houten vloeren kun je beter kiezen voor een reinigingsproduct dat hier speciaal voor is gemaakt.

3. Vuile vaat… in de vaatwasser

Vaatwastabletten op? Vervang deze niet door afwasmiddel! De samenstelling van deze twee schoonmaakmiddelen is totaal anders, omdat de producten een geheel andere functie hebben. Afwasmiddel gaat heel erg schuimen en bubbelen, wat de vaatwasser stuk kan maken. Ook kan de vaatwasser hierdoor overlopen en veel rommel veroorzaken. De volgende keer dat je vaatwastabletten op zijn zal je toch echt met de hand moeten gaan afwassen, want daar is afwasmiddel wél heel goed in.

4. Gezicht

Ja, dit spreekt ook wel een beetje voor zich. Toch vind je op het internet soms het advies om je gezicht met afwasmiddel te wassen, bijvoorbeeld als je last hebt van acne of een vette huid. Doe dit nooit! Afwasmiddel is sterk ontvettend en kan je huid dus ontzettend uitdrogen. Het is zelfs al vrij heftig voor onze handen, dus je kunt ook beter handschoenen dragen als je gaat afwassen.

Ga naar de volgende pagina voor meer dingen die je nooit mag schoonmaken met afwasmiddel