10 x schoonmaken met afwasmiddel

afwasmiddel
Gebruik afwasmiddel ook voor deze klussen

Afwasmiddel, iedereen heeft het in huis. Ook als je een vaatwasser hebt, heb je waarschijnlijk wel een fles op het aanrecht of in de kast staan om kleine afwasjes mee te doen. Het schoonmaakmiddel is zo samengesteld dat het niet te irriterend is voor je huid, maar wel vet kan oplossen. Zo wordt het ook wel gebruikt om dieren en vogels te wassen die in contact zijn gekomen met olie. Nu gaan wij geen dieren wassen, maar je kunt afwasmiddel wél voor deze tien dingen gebruiken.

Je kunt heel veel met afwasmiddel.

1. Vlekken verwijderen

Iets geknoeid op het tapijt of in de stoffen bekleding van een bank of stoel? Meng een eetlepel afwasmiddel met twee kopjes heet water. Doordrenk een schone doek met dit sopje en dep de vlek totdat deze verdwijnt. Spoel na met een schone spons en koud water en dep droog met een theedoek of keukenpapier.

2. Vloeren

Je kunt keramieken tegels, vinyl en linoleum prima dweilen met een sopje van afwasmiddel. Doe 1 à 2 eetlepels in een emmer gevuld met heet water en dweil hiermee je vloer. Doe dit echter niet bij houten vloeren, die kunnen hiervan erg lelijk worden!

3. Ruiten

Zijn je ruiten al een tijd niet schoongemaakt en zien ze er erg smoezelig uit? Maak een sopje van heet water en afwasmiddel en maak hier vuile ramen mee schoon. Hiermee verwijder je het meeste vet en vuil. Maak het glas daarna nog eens schoon met glasreiniger om ze te laten blinken.

4. Afnemen

Gebruik een mild afwasmiddel om oppervlaktes mee af te nemen zoals je aanrechtblad, plinten en vensterbanken. Verdun een klein beetje afwasmiddel met heet water en doe dit in een sprayflacon. Zo kun je gemakkelijk een dun laagje sprayen en de spullen afnemen. Dit is ook handig om de vette tegels achter je aanrecht mee schoon te maken.

5. Was

Vlekken in kleding door olieachtige substanties krijg je er binnen een mum van tijd uit door afwasmiddel te gebruiken. Giet een beetje van het vloeistof direct op de vlek en laat dit intrekken voordat je het kledingstuk zo warm mogelijk wast (zo warm als mag volgens het waslabel). Dit werkt vooral goed bij vlekken van vet eten, zoals dressings op oliebasis. Heb je een vlek in een kledingstuk dat niet in de wasmachine mag zoals wol of zijde, doe dan een beetje afwasmiddel in een emmer met water en doe het kledingstuk hierin. Was het kledingstuk voorzichtig met je handen en spoel na met schoon, koud water.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2