Bordspel schoonmaken? Zo pak je dat het beste aan 

Eerst even reinigen als je ‘m uit het stof trekt

Haal jij tijdens de feestdagen de bordspellen weer van zolder? Dan is de kans groot dat ze wel een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken. En nee, dan hebben we het niet over een beetje afstoffen. Wanneer je bordspellen een lange tijd niet aanraakt, kunnen ze een beetje muf gaan ruiken. Daarnaast kunnen er nog vlekken van drankjes of snacks van de laatste keer op zitten. Tijd voor een grote (spelletjes)schoonmaak!

Bordspel schoonmaken

De meeste bordspellen zijn gemaakt van karton, wees dus voorzichtig met water. Om vlekken en muffe geurtjes van je bordspel te verwijderen, kun je hem het beste schoonmaken met een beetje water en azijn. Dip een theedoek in het mengsel en probeer dan eerst op een hoekje van het bordspel hoe het materiaal reageert. Wacht even tot het goed is opgedroogd, zodat je er zeker van bent dat het spel tegen de schoonmaakbeurt kan. Als het goed gaat, kun je het hele bord schoonmaken. Poets niet te hard, want dan kun je het bordspel alsnog beschadigen. Wil je het spel weer fris laten ruiken? Gebruik dan een schoonmaakazijn met citroengeur. 

Losse spelonderdelen schoonmaken

Nu het spelbord schoon is, is het tijd voor de losse onderdelen. Denk aan kaarten, pionnen en dobbelstenen. Kaarten en houten spelonderdelen kun je op dezelfde manier schoonmaken als het bord: met een theedoek met water en azijn. Plastic onderdelen kun je het beste wassen met water en zeep. Droog de losse onderdelen af met een handdoek of laat ze aan de lucht drogen op een donkere, koele plek. Pas op met direct zonlicht, daardoor kunnen de spelonderdelen verkleuren. 

Goed opbergen 

De spelletjesavond zit erop en het spel gaat terug op zolder. Berg het bordspel dit keer goed op, dat scheelt je de volgende keer een hoop poetswerk. Hoe kun je een spel het beste opbergen? Bewaar losse spelonderdelen in een plastic zakje en berg kaarten goed op. Er bestaan ook speciale beschermers voor spellen en spelonderdelen. Leg een geurzakje in de speldoos om een muffe geur te voorkomen. Op deze manier hoef je de volgende keer alleen een laagje stof van de deksel te blazen en je bent meteen ready to play! 

Lees ook: Wat?! We speelden kaartspel UNO al die tijd verkeerd

Bron: Margriet | Beeld: Pexels