10 natuurlijke huisgemaakte schoonmaakmiddelen en waar je ze voor gebruikt

huisgemaakte schoonmaakmiddelen
Deze huisgemaakte schoonmaakmiddelen zijn ideaal

Het is helemaal niet nodig om dure flessen schoonmaakmiddel uit de supermarkt te kopen, want vaak kun je veel dingen reinigen door middel van de spullen uit je keukenkastje. Spa rood werkt bijvoorbeeld goed tegen vlekken, azijn tegen schimmels en (goedkope) wodka tegen bacteriën. Wij hebben tien huisgemaakte schoonmaakmiddelen op rij gezet.

Hou jij van huisgemaakte schoonmaakmiddelen?

1. Essentiële oliën

Waarvoor gebruik je het? Allesreiniger, niet voor glas.

Wat heb je nodig? 180 milliliter water, 60 milliliter pure alcohol (90%), 5 tot 10 drupjes essentiële olie, een beetje organisch afwasmiddel.

Hoe maak je het? Meng alle ingrediënten in een plantenspuit en schud goed. Spray het op het schoon te maken oppervlak en wrijf schoon met een microvezeldoek. Gebruik dit mengsel niet op glas.

2. Ontvetter met citroen

Waarvoor gebruik je het? Allesreiniger, niet voor hout.

Wat heb je nodig? 500 milliliter water, 2 eetlepels vers citroensap, 1/2 theelepel castillezeep, 1 eetlepel baking soda.

Hoe maak je het? Meng alle ingrediënten in een grote plantenspuit en schud goed. Spray het op het schoon te maken oppervlak en wrijf schoon met een microvezeldoek. Gebruik dit mengsel niet op hout.

3. Antibacteriële azijn en wodka

Waarvoor gebruik je het? Allesreiniger.

Wat heb je nodig? 125 milliliter witte azijn, 125 milliliter wodka, 10 drupjes essentiële citroenolie, 10 drupjes essentiële lavendelolie, 275 milliliter water.

Hoe maak je het? Meng alle ingrediënten in een plantenspuit en schud goed. Spray het op het schoon te maken oppervlak en laat het tien minuten inwerken. Wrijf schoon met een microvezeldoek.

4. Glasreiniger

Waarvoor gebruik je het? Glas.

Wat heb je nodig? 500 milliliter water, 2 eetlepels witte azijn, 2 eetlepels pure alcohol (90%), 5 drupjes pepermuntolie.

Hoe maak je het? Meng alle ingrediënten in een plantenspuit en schud een beetje. Spray het op een schone microvezeldoek en neem hiermee je glazen, ruiten en spiegels af.

5. Chroomreiniger

Waarvoor gebruik je het? Chroom.

Wat heb je nodig? 500 milliliter water, 1/2 theelepel castillezeep, 4 eetlepels witte azijn.

Hoe maak je het? Meng alle ingrediënten in een plantenspuit en schud goed. Spray het op de schoon te maken oppervlakten en laat het tien minuten in werken. Maak schoon met een vochtig doekje en wrijf schoon en glanzend met een droge doek.

Lees onder andere hoe je de keuken schoonmaakt en hardhouten vloeren dweilt op de volgende pagina.

Pagina 1/2