Deze vijf dingen kun je beter niet schoonmaken met baking soda


Voor deze klusjes kun je beter geen baking soda gebruiken

Baking soda, wij zijn er dol op! Vooral samen met een beetje azijn is het witte poeder een echte krachtpatser. Tegels, gootstenen en stoffen banken: je kunt er van alles mee schoonmaken. Toch is baking soda iets agressiever dan het lijkt, en door de schurende werking is het niet altijd de geschikte keuze. Bij deze vijf dingen kun je beter iets anders gebruiken!

Deze dingen kun je juist beschadigen met baking soda.

Aluminium pannen

Bak jij ook je vlees of vis in een aluminium pan? Maak aluminium pannen nooit schoon met baking soda! De meeste metalen kunnen wel goed tegen baking soda en worden er juist goed schoon van, maar baking soda doet aluminium juist verkleuren. Kies dus liever voor afwasmiddel om je aluminium kookspullen schoon te maken.

Goud

Baking soda is veel te agressief voor goud. Maak er dus geen gouden sieraden mee schoon, maar vergeet ook niet dat het te agressief is voor borden en kopjes met gouden accenten. Het bladgoud gaat er enorm van afbladeren, niet doen dus! Dat zou toch eeuwig zonde zijn van het vintage servies…

Zilver

Op het internet zul je soms de tip tegenkomen om zilver schoon te maken met baking soda. Doe dit niet, want het kan de glans juist verpesten. Het is ook erg slecht voor edelstenen en parels, dus houd het liever uit de buurt van je sieraden. Breng je antieke erfstukken naar een juwelier die er verstand van heeft om het schoon te maken, want voor je het weet heb je je spullen verpest.

Marmer

Omdat marmer een natuurlijke steen is, kan het eroderen. Gebruik daarom nooit baking soda en azijn om je marmeren stenen of aanrechtblad schoon te maken. Gebruik liever een milde zeep en wat heet water om het schoon te maken. De baking soda veroorzaakt krassen en een lelijk, dof uiterlijk.

Gezicht

Een andere truc die we veel voorbij zien komen is dat je baking soda op je gezicht smeren als scrub. Doe dit niet! De pH-waarde van baking soda is anders dan die van je huid, waardoor het je huid stript van zijn natuurlijke oliën. Het resultaat? Een droge en beschadigde huid. Geen goed natuurlijk middeltje tegen puistjes, dus.

Lees ook: De top 7 van fouten die mensen die lenzen dragen kunnen maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Tiphero | Beeld: Pixabay