3 dingen die je nooit met wasmiddel mag doen

wasmiddel
Je kunt schade aanrichten met je wasmiddel

We hebben natuurlijk allemaal wasmiddel in huis, de vloeibare of de poedervariant. Wist je trouwens dat je wasmiddel ook heel gemakkelijk zelf kunt maken? Hier lees je hoe je dat doet. Wat voor wasmiddel je ook gebruikt, er zitten toch nog wat haken en ogen aan. Veel mensen gieten lukraak wat in hun machine, maar dat is toch niet helemaal de bedoeling.

Zo haal je het meest uit je wasmiddel.

1. Dosering

De meestvoorkomende fout is dat mensen lukraak wat wasmiddel in de machine gooien. ‘Het wordt wel schoon’, wordt er vaak gedacht. Dit is zonde, want zo giet je al gauw veel te veel zeep bij je wasgoed. Dit is niet alleen zonde omdat je zo wasmiddel verspilt, je kleren kunnen hierdoor ook vettig worden en juist snel gaan stinken. Houd je daarom altijd aan de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Gebruik je te weinig, dan komen je kleren misschien juist niet zo lekker schoon uit de was.

2. Grote wasmachine

Heb je een (groot) gezin en daarom een grotere trommel dan normaal? Vergeet dan niet om juist een beetje extra wasmiddel toe te voegen. Je hebt wasmachines van 6 kilo tot 10 kilo, dus dat maakt nogal verschil. Heb jij een grote wasmachine, oftewel past er meer dan 9 kilo in, gebruik dan een beetje extra wasmiddel om ervoor te zorgen dat het wasgoed daadwerkelijk schoon wordt. Mensen die een kleine wasmachine hebben voor één of twee personen (6 of 7 kilo), kunnen iets minder gebruiken.

3. Voorbehandelen

Vertrouw niet op je wasmiddel alleen om vlekken te behandelen; je haalt veel meer uit je wasmachine als eventuele vlekken eerst voorbehandelt. Zo ga je bij verschillende vlekken te werk:

Grasvlekken: Giet vloeibaar wasmiddel direct op de vlek en gebruik een zachte (tanden)borstel om het in de vlek te wrijven. Deze vlekken zijn erg hardnekkig en moeten echt uit de vezels van de stof gehaald worden.

Vetvlekken: Spoel de stof schoon onder de warme kraan en gebruik dan vloeibaar wasmiddel of afwasmiddel om het vet of de olie los te weken. Was de kleren daarna met een krachtig wasmiddel.

Ontlasting: Spoel vieze rompertjes en onderbroeken af onder de koude kraan om het meeste vuil te verwijderen.

Modder of klei: Haal resten modder en klein van de stof met een harde borstel. Week de kleding daarna in warm water om de vlek te verdunnen.

Lees ook: 6 gewoontes die je kleding kunnen verpesten

Wil je dit arikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Apartment Therapy | Beeld: Pexels