Oliebollen gebakken? Zo krijg je de baklucht snel uit huis 

Met deze tips ruikt je huis na het bakken zelfs heerlijk naar vanille of kaneel 

Als er één lekkernij onlosmakelijk is verbonden met oud en nieuw, dan zijn het wel oliebollen. Zelf oliebollen bakken is natuurlijk het allerlekkerst, maar de bijkomende lucht van een oliebollenkraam in je huis is iets minder prettig. Gelukkig hebben wij een aantal tips waarmee je snel weer van die baklucht in je huis af bent. Sterker nog, het kan er zelfs heerlijk naar vanille of kaneel gaan ruiken. 

Goede voorbereiding

Voorkomen is beter dan genezen en een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt ook bij het bakken van oliebollen. Wil je de baklucht van oliebollen voor zijn? Zet dan alvast een raam of deur open voordat je gaat beginnen. Op die manier kan de vette lucht meteen naar buiten en krijgt het geen kans om zich door het huis te verspreiden of in de gordijnen te trekken. 

Afzuigkap

Het is misschien wat voor de hand liggend, maar we noemen ‘m toch even: gebruik de afzuigkap. Deze zorgt ervoor dat het vocht, vet en de geur worden afgevoerd. Daarmee voorkom je dat het door je hele woning gaat verspreiden. Zet hem direct aan en wacht niet tot de geur al in de keuken hangt.

Wattenschijfjes met vanille 

Een andere geur die overheersender is dan de baklucht van oliebollen kan goed helpen om de vette geur te maskeren. Vanille-extract is hiervoor een goede optie. Leg een aantal met vanille-extract doordrenkte wattenschijfjes op een bordje in de keuken. Doe dit voordat je begint met bakken, zodat je keuken alvast is gevuld met vanillegeur. 

Pannetje azijn 

Tot slot kun je azijn gebruiken om vieze luchtjes in huis te verwijderen. Doe een klein laagje azijn in een pannetje en zet dat op het vuur, laat het bijna koken en zet het vuur dan laag. Terwijl het pannetje azijn op laag vuur staat, kun jij beginnen met oliebollen bakken. Zet vuur pas weer uit als je klaar bent met bakken. Houd het pannetje natuurlijk wel goed in de gaten.

Kaneelgeur

Ben je ook geen fan van de geur van azijn? Dan kun je het pannetje ook vullen met water en een paar kaneelstokjes. Dit verdrijft de vette geur ook én zorgt voor een lekkere kaneelgeur in huis. Voor welke geur ga jij? 

Lees ook: Oliebol of kerstkransje verbranden? Zoveel kilometer moet je hardlopen

Bron: Roomed, Margriet | Beeld: Pixabay, Marjon Besteman-Horn