Dit is waarom je schoonmaakazijn nooit met bleek moet mengen

Het kan erg gevaarlijk zijn

Schoonmaakazijn en bleek, dat klinkt als een enorm krachtig ontsmettingsmiddel. Aan de ene kant het veelzijdige karakter van azijn: je kunt er je glazen mee schoonmaken, je handdoeken zacht mee maken en ook nog eens je vloeren mee boenen. Aan de andere kant heb je de schoonmaakkracht van bleek. Toch kun je deze twee vuilverwijderaars beter niet mengen. 

Gevaarlijk mengsel

Een mengsel van schoonmaakazijn en bleek, daar krijg je álles schoon mee. Nou, wel met gevaar voor eigen leven. Het is namelijk hartstikke gevaarlijk om deze twee middelen met elkaar te mengen. Als je deze twee ingrediënten bij elkaar voegt, komt er namelijk een gevaarlijke stof vrij: chloorgas. De geur van chloorgas heeft wat weg van de geur van bleek, maar ruikt nóg sterker. Zelfs in kleine hoeveelheden kan chloorgas al voor hoesten, ademhalingsproblemen en brandende, waterige ogen zorgen.

Combinaties

Bleek met azijn mengen is dus geen goed idee. Ook bleek mengen met andere ontsmettingsmiddelen, zoals ammoniak of ontsmettingsalcohol, is geen goed idee. Deze combinaties brengen ook een chemische reactie op gang waarbij chloorgas ontstaat. Het is daarom een goed idee om ontsmettingsmiddelen ver uit de buurt te houden van bleek.

Elk een eigen taak

Azijn en bleek zijn natuurlijk ook twee verschillende soort schoonmaakmiddelen, met elk hun eigen taak. Ontsmettingsmiddelen zijn ervoor bedoeld om oppervlakten schoon te maken. Het doodt de bacteriën niet. Bleek is daarentegen een krachtig middel om ziektekiemen te doden. We zullen dus nog even twee verschillende goedjes moeten gebruiken om ons huisje vlekkeloos te krijgen. Enne, gebruik je bleek of een ander krachtig schoonmaakmiddel? Volg dan altijd goed de instructies op de verpakking, draag rubberen handschoenen, zet een raampje open en – onthoud dit goed – meng het niet met andere middelen.

Lees ook: Hoe schoon wordt het echt? 6 fabels over desinfecteren

Bron: Mind Body Green | Beeld: Unsplash, Daiga Ellaby