Deze 10 schoonmaakklusjes hoef je maar één keer per jaar te doen

6. Matras

Als je erover nadenkt, zijn matrassen helemaal niet zo schoon van zichzelf. Ze zitten onder de huidschilfers, mijten, stof en ook lichaamszweet kan zijn weg vinden naar het matras. Geef je matras eens per jaar een grondige schoonmaakbeurt. Verwijder de hoes en was deze volgens de instructies. Stofzuig het matras en behandel eventuele vlekken. Gebruik een zachte borstel om hardnekkige vlekken te verwijderen. Draai het matras vervolgens om, zodat het aan beide kanten even snel slijt. Lees ook eens deze 5 tips om je matras goed te onderhouden.

7. De keukenkasten

Het beste moment van het jaar om de keukenkasten grondig op te ruimen en schoon te maken? Dat is in november, vóórdat je volop inslaat voor de feestdagen. Controleer al je voorraad op houdbaarheidsdatum en maak zeker even tijd voor de ‘rommel-la’. Zegeltjes, elastiekjes, pasjes die je nooit gebruikt… Het ruimt niet alleen op, ook houd je de rest van het jaar de keuken makkelijker schoon.

8. Linnenkast

Als de kast goed is afgesloten tegen stof, is een keer per jaar meer dan genoeg om je linnenkast schoon te maken. Stofzuig de kast uit, doe muffe handdoeken of lakens in de was en neem de planken af met een sopje. Zo gepiept!

9. Garage, kelder en zolder

Dit zijn niet per se de plekken in huis die er altijd op en top uit hoeven te zien. Toch is een jaarlijkse schoonmaakbeurt van groot belang. Stofzuig, verwijder spinnenwebben en doe de spullen weg die al jaren staan te verstoffen. Niet alleen houd je het huis zo schoon, ook scheelt het je een hele hoop werk bij een eventuele verhuizing.

10. Papierzaken

Dankzij het digitale tijdperk hoeven we geen mappen vol administratie meer in huis te hebben. Wel heb je waarschijnlijk thuis een kast met documenten van de bank, hypotheek, verzekeringen of belastingdienst. Maak de archiefkast eens per jaar goed schoon en zoek dan meteen je documenten grondig uit. Gooi belangrijke documenten natuurlijk niet zomaar weg, maar alles goed sorteren kan zeker geen kwaad.

Pagina 2/2

Lees ook: Grote schoonmaak op de planning? Dit is de meest efficiënte volgorde

Bron: The Spruce | Beeld: Pexels