Schoonmaken kost veel minder tijd met deze dagelijkse routine

schoonmaken
Een vaste routine met schoonmaken helpt enorm

Vaak geven we als tip om je huis ruimte per ruimte schoon te maken. Doe eerst de hele keuken, dan de hele woonkamer, etcetera. Toch blijkt in de praktijk dat dit niet voor iedereen de beste manier is. Wellicht werkt deze methode daarom beter: iedere dag één taak uitvoeren. Zo hoef je niet op één dag uren staan schoonmaken, maar blijft je huis toch netjes.

Wat werkt voor jou?

Schoonmaken

Veel mensen vinden het prettig om hun huis ruimte per ruimte schoon te maken. Om dit sneller te laten gaan, is het handig om al je spullen al in die ruimte te bewaren zodat je er snel bij kunt. Toch is dit in de praktijk niet altijd heel handig en lijkt het niet te werken. Bovendien heb je dan misschien een schone keuken, maar je badkamer is nog steeds een bende.

Iedere dag een taak

Een methode die misschien beter bij je past is om iedere dag een taak uit te voeren. Zo hoef je niet te wisselen van spullen. Als je de stofzuiger toch al uit de berging hebt gehaald, kan je immers net zo goed het hele huis doen in plaats van alleen één ruimte. Ook maak je zo iedere dag iets schoon in iedere kamer, waardoor je ook sneller geneigd bent om rommel op te ruimen.

Schema

Maak voor jezelf een strikt schema met wat je iedere dag doet. Zo weet je altijd waar je aan toe bent op die dag en komt iedere taak elke week aan bod. Een voorbeeld van zo’n schema kan zijn:

Maandag: Alles afstoffen, óók het toilet, de boekenplanken en fotolijstjes

Dinsdag: Alle oppervlakten schoonmaken: het aanrecht, tafels, kasten, stoelen, wc’s

Woensdag: Stofzuigen en dweilen

Donderdag: Kledingkasten, schoenen en jassen opruimen

Vrijdag: De koelkast en voorraadkast opruimen

Zaterdag: Beddengoed wassen

Zondag: Overige was

Wat werkt voor jou

Zo’n schema kun je natuurlijk helemaal naar wens invullen. Het belangrijkste is, is dat je een strak schema voor jezelf maakt en je er ook echt aan houdt. Zo stapelt het werk niet op en ben je iedere dag niet lang bezig om het huis schoon te houden. Ideaal, toch?

Lees ook: 8 handige schoonmaaktips die bijna niemand kent

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Unsplash