Met dit stappenplan haal je gemakkelijk die stoflaag van je auto

Een brandschone auto in een handomdraai

Het is je vast niet ontgaan dat veel auto’s rond deze tijd van het jaar bedekt zijn met een gele stoflaag. Volgens meteorologen danken wij deze gele laag aan de grote hoeveelheid stuifmeel in de lucht. Normaal gesproken zou dit door een regenbui wegspoelen. ‘Helaas’ is er geen regen voorspelt, dus moeten we zelf aan de poets. Geen paniek, aan de hand van dit stappenplan moet dat helemaal goed komen.

1. Schaduwplek

Ondanks dat je jezelf lekker in het zonnetje zag staan poetsen, is dit niet verstandig. Verplaats je auto naar een schaduwplek, aangezien het wassen in de zon slecht is voor de lak van de auto.

2. Afspoelen met water

Ga niet meteen met een sopje aan de haal, maar maak de auto eerst schoon met water. Doe dit met een sproeier of een paar emmers water. Wanneer je gelijk met een spons en een sopje aan de slag gaat, zal je met het vuil op de auto krassen kunnen maken. Geloof ons: dit wil je niet.

3. Gebruik terpentine

Vliegjes zijn hardnekkige beestjes op je auto die je er maar moeilijk afkrijgt. Met een zachte doek en wat terpentine wrijf je de vliegjes en hardnekkige vogelpoep vlekken gemakkelijk af.

4. Maak het juiste sopje

Het poetsen kan beginnen! Vul een emmer met lauwwarm water en een paar druppels allesreiniger of afwasmiddel. Zeep vervolgens de auto van top tot teen in met een spons.

5. Deel voor deel

Nadat je de volledige auto hebt gepoetst, is het de bedoeling dat je per onderdeel te werk gaat. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met het dak, dan de ramen, de zijkanten en vervolgens de voor- en achterkant van de auto.

6. Wielen poetsen

Met een apart sopje maak je de wieldoppen en velgen schoon. Gebruik hiervoor ook een ander doekje, aangezien dit deel van de auto veel vuil kan bevatten.

7. De laatste ronde

Maak opnieuw een fris sopje. Kies voor lauwwarm water en een paar druppels afwasmiddel of allesreiniger. Ga in dezelfde volgorde te werk en maak na deze ronde de auto droog met een zachte, droge doek. Let maar op: de boel gaat lekker glimmen!

8. Gebruik autowax (optioneel)

Ben je echt een liefhebber van je eigen auto? Wil je de boel écht zien glimmen? Wrijf ‘m dan ook nog in met autowax. Dit doe je door de wax aan te brengen op een oude doek. Verdeel dit vervolgens egaal over de auto en wacht tot het droog is. Vervolgens ga je met een oude sok of doek over de auto en wrijf je ‘m verder in. Wedden dat-ie lekker glimt?

Lees ook: Zorgen over je financiële situatie? Zo kun je je geld in deze periode het beste besteden

Bron: AD | Beeld: Unsplash