11 tips om een vinyl vloer te onderhouden

7. Gebruik de juiste reiniger

Sommige vinyl vloeren zijn gemaakt van vinyl zonder was. Was ze in dit geval met een speciaal middel voor no-wax vloeren volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als je een oudere vloer hebt die in de was gezet moet worden, maak deze dan schoon met warm water en een drupje afwasmiddel. Maak een dweil of spons vochtig met het mengsel en wrijf de vloer net genoeg om het vuil los te weken. Probeer de was er niet af te wrijven, want je zult het gewoon opnieuw moeten aanbrengen. Spoel af met schoon, koel water, ongeacht wat de zeepetiket zegt over het niet hoeven spoelen, anders blijf je dit zien op de vloer.

6. Dompel je vinyl niet onder

Het is belangrijk om te onthouden dat water niet altijd de beste vriend van een vinyl vloer is. Water van een te natte dweil zal zijn weg vinden naar de scheuren, naden en randen. Eenmaal daar, kan het de lijmbinding die het vinyl tegenhoudt aantasten, waardoor het loskomt of in de hoeken krult.

5. Goed afspoelen om alle zeep te verwijderen

Zeep werkt mogelijk als een geweldige reiniger, maar de zeepresten laten een laagje achter dat juist het vuil aantrekt. Totdat je vloer aan een grote schoonmaakbeurt toe is, hou je eerst aan licht vochtige dweilsessies met alleen wat warm water. Wanneer je de vloer toch moet wassen, gebruik dan twee dweilen – één om te wassen en een tweede voor het naspoelen.

4. Behoudt de glans

‘Niet waxen’ betekent ook echt ‘niet waxen’. Ongewaxt vinyl heeft een heldere polyurethaan bekleding die het zo laat glanzen. Wax hecht niet goed aan deze coating en laat een grote puinhoop achter die je zelf weer helemaal moet reinigen. Gebruik ook geen dweil- en wasproducten. Als je ongewaxte vloer zijn glans verliest, herstel deze dan met een speciale polish of een afdichtmiddel dat is gemaakt voor deze vloeren. Zorg ervoor dat de vloer grondig schoon is en breng een of twee dunne lagen aan zoals aangegeven op de verpakking. Het moet ervoor zorgen dat je vloer minimaal een jaar glanst met alleen routinematig dweilen. Als je een oudere vloer hebt die waxen vereist, wax deze dan alleen als het zijn glans verliest. Gebruik alleen de hoeveelheid die op het etiket van de verpakking wordt aangegeven.

Pagina 2/3