Kat een ongelukje gehad? Zo verwijder je de vieze geur van kattenurine

kattenurine

Dit is hoe je de geur van kattenurine tegengaat

De meeste katteneigenaren hebben het wel eens meegemaakt: je kat heeft een ongelukje gehad buiten de kattenbak. Kattenpis heeft een enorm penetrante geur en is lastig te verwijderen met gewoon schoonmaakmiddel. Er bestaan dure middeltjes om de geur te bestrijden, maar er zijn ook genoeg huis-tuin-en-keuken-middeltjes die beter werken.

Het is dat ze zo schattig zijn…

Tapijt en meubels

Als je kat een ongelukje heeft gehad op je tapijt of op de bank kun je het beste als volgt te werk gaan. Gebruik eerst keukenpapier om het vocht op te nemen. Druk het papier in de vlek om zoveel mogelijk vocht uit de stof te halen. Vul een plantenspuit voor de helft met witte azijn en vul aan met water. Spray dit op de vlek totdat deze helemaal doorweekt is. Laat dit tien tot vijftien minuten inwerken en gebruik dan weer keukenpapier om het vocht op te nemen. Strooi dan baking soda op de plek, genoeg om de hele plek te bedekken. Gebruik een harde borstel om de baking soda in de stof te werken. Laat dit een nacht zitten zodat de plek goed droogt, en stofzuig dan de korrels op. Als dit niet lukt omdat er een korst is gevormd, gebruik dan een harde borstel om het los te wrijven.

Kleding

Het kan voorkomen dat je kat een plasje doet op een stapel handdoeken of op je kleding. Het is belangrijk om dit níét meteen in de wasmachine te stoppen. Leg in plaats daarvan het kledingstuk in een bak met koud water en voeg een kopje witte azijn toe. Gebruik altijd koud water, want door warm water trekt de vlek juist meer in de vezels van de stof. Laat dit een uur weken en was het kledingstuk daarna uit. Je kunt nog wat azijn in het bakje van de wasverzachter doen om extra zeker te zijn dat de geur eruit gaat.

Vloer

Als de kattenurine op een harde vloer ligt is het belangrijk om de geur compleet te verwijderen, anders is de kans groot dat de kat er weer urineert. Gebruik eerst keukenpapier om de kattenpis op te ruimen. Spray de plek daarna in met pure azijn of 3% waterstofperoxide. Waterstofperoxide kan je vloer echter wel bleken, dus test dit eerst uit op een plek die je niet goed ziet. Laat de spray een paar minuten inwerken en dweil de plek dan zoals je normaal zou doen.

Lees ook: Bank vol dierenhaar? Deze goedkope en simpele oplossing heb je al in huis

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Dengarden | Beeld: Pexels