Vraag van vandaag: kan wasmiddel bederven?

wasmiddel

Aha!

Wasmiddel: het is zo’n alledaags product dat we vaak gebruiken zonder er al te veel over na te denken. We vertrouwen erop dat het onze kleren schoon en fris zal maken, maar denken eigenlijk nooit na over de houdbaarheid ervan. Want, kan wasmiddel eigenlijk bederven? En zo ja, hoe kom je daar dan achter? 

Datum van produceren

Volgens Libelle, zegt Freek Bracke van Unilever, dat wasmiddel niet kan bederven. Dit klopt inderdaad, maar wasmiddelen kunnen na verloop van tijd wel verouderen en veranderen qua geur en effectiviteit. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat wasmiddelproducenten gebruik maken van codes op verpakkingen, die aangeven hoe oud het product wat erin zit is. Neem bijvoorbeeld de wasmiddelen van Unilever, deze zijn allemaal voorzien van een viercijferige code. Het eerste cijfer in deze code vertegenwoordigt het laatste cijfer van het productiejaar, de drie volgende cijfers duiden de productiedag binnen dat jaar aan. De overige letters en cijfers bieden informatie over de productielijn.

Als je de code ‘7075 3P4 20:27’ ziet, betekent dit dat het betreffende wasmiddel is geproduceerd in 2017 op de 75ste dag, wat overeenkomt met 16 maart 2017.

Waspoeder en -tabletten

Bij waspoeder en -tabletten verandert er niet zo snel iets aan de samenstelling, met name als het gaat om wasmiddel voor gekleurde was. Wasmiddel voor witte was bevat meestal bleekmiddel, wat ervoor zorgt dat deze samenstelling iets sneller kan veranderen. Ook wanneer je het wasmiddel jarenlang op een vochtige plek of bij temperaturen boven de veertig graden bewaart, kan de waskracht afnemen. Bedorven zal het in ieder geval niet raken, maar je zult dan iets meer moeten gebruiken om het wasmiddel effectief te laten zijn.

Vloeibaar wasmiddel

De samenstelling en werking van vloeibaar wasmiddel kunnen veranderen als de fles te lang open blijft staan. Hierdoor zakken zwaardere bestanddelen van het wasmiddel sneller naar de bodem, waardoor het niet meer goed gemengd is. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen door de fles gewoon even goed te schudden, et voilà: je wasmiddel ziet er weer normaal uit.

Vroeger kon wasmiddel nog wel eens gaan oxideren. Dit was een proces dat optrad wanneer je de fles opende en het vloeibare wasmiddel in contact liet komen met zuurstof. De geur van het wasmiddel veranderde dan in iets wat lijkt op oude olie. Tegenwoordig gebeurt het niet meer zo snel dat vloeibaar wasmiddel oxideert, aangezien bijna alle fabrikanten antioxidanten toevoegen om deze geur te voorkomen.

Lees ook: Opruim-fans opgelet: de 12-12-12-methode uitgelegd

Bron: Libelle | Beeld: Adobe Stock