12,5 jaar cel voor Jos Brech voor misbruik met dood tot gevolg Nicky Verstappen

Het OM eiste 15 jaar celstraf met tbs en dwangverpleging

Het is ruim 22 jaar geleden dat Nicky Verstappen uit zijn tent verdween en anderhalve dag later 1200 meter verderop dood gevonden werd. Vandaag doet de rechtbank in Maastricht uitspraak in de zaak. De rechter gelooft dat Jos Brech Nicky Verstappen misbruikte, hem van zijn vrijheid beroofde en doodde – ook al deed hij dit laatste niet per se opzettelijk. Daarvoor legt de rechtbank hem een straf op van 12 jaar en 6 maand cel, zonder tbs. 

Eis OM

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand 15 jaar cel en tbs tegen Jos Brech. Als de rechter geen tbs wilde opleggen, eiste het OM zelfs 18 jaar cel. De rechtbank richt zich in de uitspraak eerst tot de familie van Nicky. “De rechtbank realiseert zich wat een beproeving dit moet zijn geweest.” De ouders en het zusje van Nicky kwamen elke keer naar de rechtbank, maar de antwoorden waar de familie zo naar verlangde bleef uit. Ook nu kan de rechtbank die antwoorden niet geven, zegt de rechter. Wel komt er een oordeel.

Oordeel

Dat oordeel is duidelijk: Brech wordt veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor het seksueel misbruik van Nicky. Daar komen nog 6 maanden bij vanwege het bezit van kinderporno. Tevens krijgt Brech geen tbs. Hiermee gaat de rechtbank dus niet mee in de eis van het OM. Hieronder volgt een bespreking van de uitspraak van de rechtbank.

Misbruik

De rechtbank buigt zich allereerst over de vraag: is Nicky Verstappen misbruikt? Brech zei in zijn proces dat hij het lichaam van de jongen had gevonden en dat hij zijn kleding had gefatsoeneerd. De rechter gelooft dit niet. De onderbroek van het jongetje zat namelijk binnenstebuiten en achterstevoren. Tevens werden er veel dna-sporen van Brech gevonden in zijn kruisgebied. Hierdoor gaat de rechter ervan uit dat Nicky is betast en gepenetreerd. “U bent de dader van het seksueel misbruik”, richt de rechter zich tot Brech.

Eerdere slachtoffers

Hierbij baseert de rechter zich niet alleen op de dna-sporen, maar ook op het verleden van Brech. In het verleden deed de man namelijk zijn hand over de mond van zijn slachtoffers en ging hij op ze liggen. Deze slachtoffers overleefden het misbruik en konden vertellen hoe stevig ze vast werden gehouden. De rechtbank denkt dat die handelingen ook bij Nicky zijn uitgevoerd. Zo kunnen ze onbedoeld gezorgd hebben voor de dood van Nicky. “Dat u Nicky seksueel heeft misbruikt levert onvoldoende bewijs op van opzet voor het doden van Nicky.” Toch is de dood van Nicky wel het gevolg van de handelingen van Brech. “Het handelen van u heeft tot de dood van Nicky geleid.”

Doodslag

Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat Brech Nicky opzettelijk heeft gedood. Daarom is hij vrijgesproken van het verwijt van doodslag. Dit wil niet zeggen dat Brech niet verantwoordelijk is voor het overlijden van de jongen, benadrukt de rechter. “Deze vrijspraak wil niet zeggen dat Brech geen verwijt kan worden gemaakt aan de dood van Nicky. Zonder u, zonder uw handelen, had Nicky Verstappen op de avond van 10 augustus 1998 nog geleefd.”

Geen tbs

Het OM eiste bovenop 15 jaar cel tbs met dwangverpleging. De rechtbank gaat hier dus niet in mee. Volgens de rechter is Brech volledig toerekeningsvatbaar. “U bent dus volledig verantwoordelijk voor de bewezen feiten.”

Schadevergoeding

De rechtbank heeft geoordeeld dat de familie Verstappen recht heeft op een schadevergoeding van 6000 euro met wettelijke rente. Dit bedrag is onder andere gebaseerd op de kosten van de begrafenis van Nicky.

 

Lees ook: Jos B. over Nicky Verstappen: ‘Hij was al overleden toen ik hem vond’

Bron: NOS | Beeld: Videostill