Jos B. over Nicky Verstappen: ‘Hij was al overleden toen ik hem vond’

Het is de eerste keer sinds zijn aanhouding in 2018 dat Jos B. een verklaring aflegt

Jos B. (57) wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en vermoorden van de 11-jarige Nicky Verstappen. Zijn proces gaat vandaag van start in Maastricht. In een videoverklaring beweert B. dat Nicky al was overleden toen hij hem vond. Hiermee doorbreekt hij voor het eerst zijn zwijgen sinds zijn aanhouding in 2018. Tot nu toe heeft hij zich altijd op zijn zwijgrecht beroepen. 

Videoverklaring

Jos B. heeft altijd ontkend de 11-jarige jongen te hebben ontvoerd, misbruikt of vermoord. Hij gaf echter nooit een uitleg waarom zijn DNA op het lichaam van Nicky werd gevonden. In zijn videoverklaring, die in de rechtbank werd getoond, zegt hij daar voor het eerst meer over. “Onder spanning spreek ik niet zo gemakkelijk. Ik heb een verklaring opgenomen”, zei B. in de Maastrichtse rechtbank. Deze verklaring had hij twee jaar geleden al opgesteld, maar bleef in het bezit van zijn advocaat. In de strafzaak staat zo’n verklaring bekend als een kluisverklaring.

‘Hij was overleden’

Op de eerste zittingsdag van zijn strafzaak, werd B.’s verklaring dan eindelijk getoond. “Het was een mooie zomer in 1998”, begint hij zijn verhaal. “Ik was er veel op uit. Ook die dag. Ik ben aan de bosrand gestopt voor een kleine boodschap. Mijn aandacht werd getrokken door iets in de verte. Nieuwsgierig ben ik ernaartoe gegaan om te kijken wat het was. Van dichtbij zag ik een persoon liggen. Ik ben zo snel mogelijk over het hek geklommen. Het was een kind. Ik heb gezocht naar ademhaling, of er een hartslag was. Ik heb hem aangeraakt, ook de kleding. Hij was overleden.”

Paniek

“Ik weet niet hoe lang ik heb gezeten op de plek. Ik wist niet wat ik moest doen. Moest ik het melden bij de politie? Wie zou mij geloven? Ik had een verleden”, hiermee doelt de 57-jarige B. op zijn geseponeerde zedenzaak, waar hij uiteindelijk dus niet voor veroordeeld is. “Het bleef malen in mijn hoofd. Ik wist niet wat ik moest doen. Ik kreeg het gevoel dat ik bekeken werd en ben toen snel naar huis gegaan.”

Functioneren

Nadat hij het lichaam van Nicky had gevonden, kon hij niet meer functioneren, vertelt B. in zijn verklaring. “Niets ging meer in de uren daarna. Ik wist gewoon niet meer wat ik moest doen, ik ben gaan fietsen om na te denken. Ik had post meegenomen om te posten, maar mijn gedachten bleven hangen bij het kind. In de media was het nieuws dat er een jongen was vermist en nog steeds niet was gevonden.”

Melden bij politie

Dit was voor hem geen reden om zich bij de politie te melden, omdat ze het kind al hadden gevonden. “Ik ben de hei op gefietst om te gaan melden waar ik het kind had gevonden. Toen ik aankwam, bleek dat de jongen al gevonden was. De noodzaak om te melden dat ik het kind ook gevonden had, was er toen niet meer. Ik heb toen niets gezegd. Ik heb fouten gemaakt in het verleden. Foute beslissingen, die kan ik niet meer veranderen. Zo is het gelopen.”

Geheim

Na twee jaar zwijgen, vond B. het nu tijd om zijn verhaal te doen. “Hoe langer ik met het geheim rondliep, hoe moeilijker het werd daar iets mee te doen. Vandaag is wel het moment.” De ouders van Nicky hebben volgens B. namelijk recht op wat hij te vertellen heeft.

Nicky Verstappen

Nicky Verstappen was in de zomer van 1998 op kamp op de Brunssummerheide. Hij verdween uit zijn tent en werd anderhalve dag later 1200 meter verderop dood gevonden. Tot op de dag van vandaag is onduidelijk wat er met hem is gebeurd. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat hij misbruikt is en om het leven is gebracht, maar dat is niet onomstotelijk vastgesteld. Wel werden er DNA-sporen gevonden. Twintig jaar later werd na een uitgebreid DNA-onderzoek duidelijk dat dit de sporen van Jos B. zijn.

Jos B.

Na een klopjacht werd Jos B. uiteindelijk aangehouden in Spanje. Zijn DNA werd op meerdere plekken gevonden, zoals op en in de onderbroek van Nicky en op zijn lichaam. Maandag en dinsdag start de inhoudelijke behandeling van het strafproces. Hierbij wordt het dossier uitgebreid besproken.

Lees ook: Breaking: DNA-match gevonden in moordzaak Nicky Verstappen

Bron: Metro | Beeld: Videostill YouTube