Drukte op Schiphol: experts weinig hoopvol over zomerperiode

schiphol drukte

‘Schiphol moet vluchten schrappen vanwege de tekorten’

De afgelopen weken is de drukte op Schiphol veel in het nieuws geweest. Er heerst een personeelstekort. Ook is personeel in staking geweest tegen de hoge werkdruk. Vandaag gaat de luchthaven om de tafel met vakbond FNV. Maar experts twijfelen: kan Schiphol genoeg doen om de drukte voor de zomerperiode op te lossen?

Schiphol-drukte

De Amsterdamse luchthaven Schiphol is de afgelopen tijd maar weinig positief in het nieuws geweest. Regelmatig zag je foto’s van lange rijen en vertelden werknemers over de hoge werkdruk en slechte compensatie. Het personeelstekort komt onder andere doordat personeel tijdens de stille coronaperiode ander werk heeft gevonden. Ook zijn er de afgelopen weken veel mensen uitgevallen vanwege corona, griep, of ziekte. Met de staking tegen de hoge werkdruk erbij was het begin van de meivakantie een bijzonder chaotische periode voor de luchthaven.

Hard onderhandelen

Vandaag gaan de onderhandelingen tussen Schiphol en vakbond FNV van start. Schiphol-baas Dick Benschop liet onder andere al doorschemeren dat zij het vliegveld ‘aantrekkelijker’ willen maken voor personeel. Dit moet onder andere gedaan worden met hogere lonen. Vakbondswoordvoerder Joost van Doesburg staat kritisch tegenover de beloften. “We hebben wel vaker mooie woorden van Schiphol gehoord, ook nu weer, maar ze zijn niet heel concreet.” De vakbond eist €14 bruto per uur, meer vaste contracten en betere werkomstandigheden. Zelfs met die eisen is Van Doesburg echter weinig optimistisch over de zomer. Volgens hem komt die te snel om de zaken echt op orde te hebben. Daarom stelt hij: “Schiphol moet vluchten schrappen vanwege de tekorten.” De luchthaven had eerder al laten weten daarvoor open te staan.

Weinig vertrouwen

Tilburgse hoogleraar arbeidsmarkt, Ton Wilthagen, legt uit dat hij niet veel hoop heeft op een rustige zomerperiode voor Schiphol. “Bagagepersoneel, beveiligers; het gaat om fysiek of emotioneel zware beroepen. Dat kan en wil niet iedereen doen.” Bovendien twijfelt hij of Schiphol genoeg personeel uit de regio kan aantrekken dat elders al aan het werk is. Zo zet Wilthagen er vraagtekens bij of Schiphol wel echt genoeg loon kan bieden. Ook verwijst hij naar het slechte imago van de luchthaven. “Het beeld is toch dat het personeel er werkt bij onderaannemers in een ‘flexschil’, daar zeggen mensen niet graag hun baan voor op”, deelt hij met de NOS. Hij concludeert dan ook: “Ik zie Schiphol geen bod doen waar de markt van onder de indruk is.”

Lees ook: Drukte op Schiphol houdt aan en leidt tot steeds meer onvrede

Bron: NOS | Beeld: BrunoPress