Levensverlengend medicijn tegen borstkanker eindelijk beschikbaar in Nederland

Geweldig nieuws!

Een flinke doorbraak voor borstkankerpatiënten: het medicijn Enhertu, dat borstkanker kan afremmen, wordt eindelijk beschikbaar gemaakt in Nederland. Aanleiding hiervoor is een petitie van de 31-jarige Lotte ten Dam, die zelf met die ziekte kampt. Met haar petitie hoopte ze het geneesmiddel vergoed te krijgen, en dat is gelukt: Enhertu zit vanaf nu in het basispakket.

Andere Europese landen

Het medicijn was al langere tijd op de markt in andere delen van Europa, maar in Nederland was het nog altijd niet beschikbaar. Het ministerie van Volksgezondheid en de fabrikant van Enhertu waren namelijk nog in onderhandeling over de prijs. En dat duurde te lang, vond Lotte. Daarom startte zij een petitie, en binnen no-time verzamelde ze meer dan 45.000 handtekeningen.

Doorbraak

Afgelopen woensdag kwam dan eindelijk het verlossende woord: het middel is goedgekeurd in Nederland! Aan Hart van Nederland vertelt Lotte dat ze behoorlijk perplex stond. “Ik ben echt een blij ei, het was een soort euforisch gevoel. Het is een enorme opluchting”, laat ze weten. “Dit medicijn geeft je misschien wel twee jaar, heel simpel: leven. Het is meer tijd.”

Het middel Enhertu mag sinds gisteren officieel worden voorgeschreven aan vrouwen met HER2-positieve borstkanker. “Dat is gewoon geweldig”, zegt Lotte. “Honderden vrouwen zitten daar op dit moment echt op te wachten. Zelf heb ik het nog niet nodig, want mijn scans zijn goed. Maar als de volgende niet goed is, dan ligt het in ieder geval op de plank en is het beschikbaar.”

Zorgminister

Zorgminister Pia Dijkstra heeft ook gereageerd. Zij legt uit dat het middel eerst te duur was en dat daar over onderhandeld moest worden. “Ik besef terdege dat de sluis tot gevolg heeft dat patiënten soms lang moeten wachten op een voor hen effectief middel. Daarom is mijn inzet erop gericht om de doorlooptijd tussen markttoelating en het vergoedingsbesluit te verkorten. Ik zoek naar een manier om risico-identificatie en risicobeheersing voor dure geneesmiddelen structureel vroegtijdig te laten plaatsvinden. Daar kijken we nu dus ook naar. Dit zorgt straks naar verwachting voor snellere onderhandelingen en toelating.”

Lees ook: Geld besparen in de supermarkt? Met deze methode lukt het!

Bron: Hart van Nederland | Beeld: Adobe Stock