Nederlanders tonen steeds meer agressie in ziekenhuizen

agressie-ziekenhuizen

Het zorgt ervoor dat het zorgpersoneel minder werkplezier beleeft

In heel Nederland zien ziekenhuizen steeds vaker agressieve bezoekers en patiënten. Volgens woordvoerders komt dat niet alleen door het ‘korte lontje’ dat we aan de coronatijd hebben overgehouden. 

Behoorlijke toename

Tijdens de coronapandemie maakten vrijwel alle ziekenhuizen al melding van een toenemend aantal agressie-incidenten. Vanwege de beperkende maatregelen raakten zowel bezoekers als patiënten een stuk sneller geïrriteerd, aldus verschillende woordvoerders in gesprek met NU.nl. Inmiddels komt agressie echter nog vaker voor dat tijdens de pandemie. In onder andere Rotterdam, Zwolle, Leiden en Amsterdam wordt een toename gemeld. In het OLVG in Amsterdam hebben dit jaar zelfs twee keer zoveel agressie-incidenten plaatsgevonden als in 2021. Het gaat daarbij om schelden, schreeuwen, discrimineren, fysiek geweld en het vernielen van spullen.

Verschillende oorzaken

Fysiek geweld vindt vooral plaats door patiënten. Met name op de spoedeisende hulp en de afdelingen geriatrie, psychiatrie en neurologie komt het veel voor. “In veel gevallen gaat het om patiënten in de geestelijke gezondheidszorg”, aldus woordvoerders van ziekenhuizen in Twente en Zwolle. Toch denken ze dat er meer aan de hand is dan dat ziektebeeld en het korte lontje na corona. “De individualistischere samenleving speelt een rol, net als de oorlog in Oekraïne die tot hogere prijzen heeft geleid”, aldus een woordvoerder. Het zorgt ervoor dat mensen meer zorgen hebben en dat er sterkere emoties aanwezig zijn, wat tot agressief gedrag kan leiden. Ook stress, privéproblemen en een taalbarrière kunnen oorzaken van agressie zijn. “Niet begrijpen wat een arts vertelt, kan leiden tot onbegrip en frustratie”, aldus een woordvoerder van het Isala Ziekenhuis.

Vervelende gevolgen

De toename van agressie in ziekenhuizen heeft meerdere gevolgen. Het zorgt er onder andere voor dat het werkplezier bij ziekenhuispersoneel afneemt. “We zien dan ook meer medewerkers met burn-outklachten, een hoger ziekteverzuim en zelfs personeel dat de zorg wil verlaten”, zegt een woordvoerder van het MST in Twente. Dat is verre van goed nieuws, aangezien de zorg al langer met een groot personeelstekort kampt.

Meerdere ziekenhuizen hebben inmiddels een nieuw beleid gemaakt om de gevolgen van agressie zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Er wordt onder andere psychische hulp aangeboden aan personeel dat te maken krijgt met agressie. Ook worden er trainingen gegeven. In sommige ziekenhuizen krijgen zeer agressieve mensen een rode kaart. Zij zijn dan niet langer welkom.

Lees ook: Kees van der Spek vertelt over zijn fascinatie voor oplichters

Bron: NU.nl | Beeld: Pixabay