OMT: ‘Scherm ouderen en kwetsbaren af, geef jongeren bewegingsruimte’

corona ouderen

Jongeren kunnen de economie weer op gang brengen, stellen experts

Mark Rutte maakte in zijn laatste persconferentie wel duidelijk dat het coronavirus nog een tijd onder ons zal blijven. De voorzitter van de IC waarschuwt zelfs voor een tweede coronagolf in september. Ouderen en kwetsbare mensen moeten beter worden beschermd, melden verschillende leden van het Outbreak Management Team (OMT) nu aan Het Parool

Ouderen en kwetsbaren

Vooral in gebieden met veel coronabesmettingen is het belangrijk dat ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid beter worden beschermd, stelt het OMT. “Te denken valt aan het reguleren van bezoek in verpleeghuizen, de inzet van beschermingsmiddelen en begeleiding van bezoek door een vrijwilliger die toeziet op de 1,5 meter afstand”, aldus Cees Hertogh, OMT-lid en hoogleraar Ouderengeneeskunde en Ethiek van de zorg.

Sociale bubbels

Een ander lid van OMT, Arend Arends, pleit voor een system van ‘sociale bubbels’. Arends, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie, stelt dat ouderen en kwetsbare mensen een beperkt aantal vaste contactpersonen moeten hebben. “Als je het virus vergelijkt met een bosbrand zijn sociale bubbels de brandgangen die voorkomen dat het vuur zich verspreidt. Binnen zo’n bubbel moeten mensen verantwoordelijkheid voor elkaar nemen. Als iedereen elkaar via-via toch blijft ontmoeten, gaat het weer mis.” Tevens benadrukt Arends dat hij hiermee niet terug wil naar een situatie waarin geen enkel bezoek welkom is in verpleeghuizen, zoals eerder dit jaar tijdens de lockdown.

Ruimte voor jongeren

Het afschermen van ouderen en kwetsbaren dient niet alleen ter bescherming, het zou jongeren ook wat meer bewegingsruimte moeten geven. Oud-VVD-senator en voormalig hoogleraar medische ethiek Heleen Dupuis (75) zegt daarover: “Laten wij ouderen thuisblijven als we daar jongere mensen de ruimte mee geven. Zij moeten de maatschappelijke processen op gang houden. Ik vind dat logisch en goed verdedigbaar. Ook voor onze eigen bescherming is het beter als wij zo min mogelijk in de openbare ruimte komen.”

Overlijden

Jongeren overlijden nauwelijks aan het coronavirus. Dit is voor ouderen heel anders. Tachtigers hebben bij besmetting namelijk twintig keer zoveel kans om te overlijden als vijftigers en zelfs honderden keren zoveel als mensen onder de veertig jaar.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2