OMT: ‘Scherm ouderen en kwetsbaren af, geef jongeren bewegingsruimte’

Jongeren hard getroffen

Kinderarts Károly Illy, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, ziet dat jongeren hard worden getroffen door de coronacrisis. “Voor hen is dit echt een verschrikkelijke situatie. Medisch gezien hebben ze nauwelijks last van het virus, maar sociaal worden zij verreweg het hardst getroffen. School, evenementen, sociale activiteiten – alles wat voor jongeren zo belangrijk is om zich te ontwikkelen en contacten op te doen – zijn weggevallen.”

Lastige discussie

Het is een lastige discussie: ouderen thuis houden om jongeren vrijer te laten. Toch zou het een manier zijn om de economie weer op gang te brengen. Door de coronacrisis is deze namelijk helemaal ingestort. De horeca, de evenementensector, winkels, het toerisme: alles kwam plat te liggen. Hoewel deze sectoren mondjesmaat weer worden opgepakt, komen er toch steeds meer werklozen bij. Ook het aantal besmettingen loopt weer op.

Kwetsbare mensen in gevaar

Volgens gezondheidseconoom Xander Koolman van de Vrije Universiteit Amsterdam worden kwetsbare mensen in essentiële beroepen nu onnodig in gevaar gebracht. “De oudere leraar die nog voor de klas staat, de buschauffeur met overgewicht, de winkelmedewerker met diabetes. Zij komen op hun werk in contact met jongere mensen die vaak hebben besloten dat corona geen risico voor ze is.”

Hoe moet het dan?

Het klinkt allemaal logisch, maar hoe moet dat er in de praktijk uit gaan zien? Koolman stelt voor dat zestigplussers thuis blijven werken, terwijl jongere collega’s wel aan het werk kunnen. “Verder worden winkels, openbaar vervoer en uitgaansgelegenheden tijdelijk gescheiden voor laag- en hoogrisicogroepen.” Toch zal dit lastig worden in de praktijk. Denk aan verpleeg- en ziekenhuizen, waarin jongere mensen ouderen en zieken verzorgen. Of denk aan de jongeren die nog bij hun ouders thuis wonen, die vervolgens op bezoek gaan bij hún ouders.

Elkaar beschermen

Samen moeten we elkaar beschermen, stelt Koolman. “Kwetsbare mensen die in essentiële beroepen werken, kunnen zichzelf nu niet beschermen. Zij lopen onnodig risico. Het getuigt van respect voor deze mensen om ze als maatschappij beter te beschermen.”

Pagina 2/2

Lees ook: Corona-app werkt niet op bijna 1,5 miljoen smartphones

Bron: Het Parool | Beeld: Unsplash