IC-voorzitter waarschuwt voor tweede coronagolf: ‘Mogelijk in september’

tweede coronagolf

Volgens Gommers kan de zorg een tweede golf in september niet aan

Ondanks de coronamaatregelen neemt het aantal coronabesmettingen de laatste tijd steeds weer toe. Afgelopen week zijn er weer vierduizend mensen positief getest op corona. IC-voorzitter Diederik Gommers waarschuwt dan ook voor een tweede coronagolf. 

Tweede golf

Volgens Gommers kan die golf al in september komen. Dat zei hij woensdagavond in de talkshow Op1. “Als de cijfers zoals die nu zijn zich voortzetten, dan komt er een tweede coronagolf in september en dat kunnen we niet aan.” Zo’n tweede golf werd al wel verwacht, maar niet zo snel. “We hadden de tweede golf in januari volgend jaar verwacht, maar als dit doorzet dan komt dat eerder”, zei Gommers in de talkshow.

Niet genoeg IC-bedden

Als de tweede golf in september komt, heeft dat grote gevolgen voor de zorg. Gommers maakt zich zorgen om de capaciteit op de intensive care-afdelingen. Hoewel er hard wordt gewerkt aan uitbreiding, zijn er nog niet genoeg bedden voor een tweede coronagolf. Er zijn nu 1150 IC-bedden beschikbaar, maar dit moeten er 1700 worden.

Zorgmedewerkers

Ook voor de zorgmedewerkers is september veel te vroeg voor een tweede golf, zegt Gommers. Zij zijn nauwelijks bijgekomen van het harde werken de afgelopen maanden. Niet alleen hebben zij lange dagen moeten maken, ook het werk zelf is erg intensief.

Coronamaatregelen

De IC-voorzitter kan niet met zekerheid zeggen of de tweede coronagolf in september zal zijn. Hij hoopt dit natuurlijk tegen te gaan. Gommers roept Nederlanders dan ook op om zich goed aan de coronamaatregelen te houden. “We willen niet het hele land opnieuw platleggen. Als dat wel moet, dan kunnen we niet de politiek of jongeren de schuld geven. Dan hebben we dat allemaal gedaan.”

Lees ook: Nauw contact met coronapatiënt gehad? Straks verplicht in quarantaine

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash