Onderzoek: Nederlanders slapen meer dan normaal tijdens lockdown 

slapen

Heb jij ook meer slaapproblemen dan vóór de coronacrisis? 

Nu er een avondklok in aantocht is en er wéér strengere maatregelen zijn aangekondigd, zijn we allemaal een beetje ‘coronamoe’. Het woord dat Premier Rutte gisteren gebruikte tijdens de persconferentie, blijkt ook daadwerkelijk te kloppen. Tijdens deze ‘harde lockdown’ slapen Nederlanders meer én onrustiger. 

Verschillende slaapproblemen 

Bijna een derde van de Nederlanders slaapt tijdens deze ‘harde lockdown’ onrustiger. Dat blijkt uit een onderzoek van Panel Inzicht onder 1.000 Nederlanders. We vallen minder snel in slaap en komen moeilijker uit bed dan voor de coronacrisis. Om die batterij gedurende de dag weer op te laden, doet veertien procent overdag vaak een powernap, zo blijkt uit onderzoek. 

Moeilijker in slaap

Om te beginnen valt zeker een kwart van de ondervraagden moeilijker in slaap. Vooral vrouwen tussen de 18 en 34 jaar en werkenden lijken hier moeite mee te hebben. Mensen die wakker liggen, piekeren vooral over hun eigen gezondheid. Er wordt ook gepiekerd over de gezondheid van naasten en financiën (iets minder dan een kwart). 

Kwaliteit nachtrust 

Uiteindelijk vallen we wel in slaap, maar de kwaliteit van onze nachtrust is ook een stuk minder dan voor de coronacrisis. Een op de drie Nederlanders slaap een stuk onrustiger. Volgens de respondenten zijn stress en zorgen door corona de grootste oorzaak hiervan. “Voor de coronacrisis dacht je aan een lichte verkoudheid en sliep je verder. Nu denk je bij iedere verstopte neus of kuch: ‘is het misschien corona?’”, legt een respondent uit. Volgens sommigen zijn het gebrek aan beweging en vele thuiswerken ook oorzaken. Slechts zes procent zegt juist beter te slapen sinds de pandemie. 

Minder uitgerust en energiek 

We komen dus moeilijk in slaap, slapen onrustig en dan moeten we óók nog eens opstaan. Alsof het allemaal nog niet moeilijk genoeg is, dat slapen, blijkt uit het onderzoek dat bijna een derde van de Nederlanders moeite heeft met opstaan. 39 procent, waaronder vooral vrouwen en werkenden, wordt dan ook minder uitgerust en energiek wakker. Velen besluiten ook om vaker te gaan snoozen, soms tot wel vijf keer vaker. Acht procent zet überhaupt geen wekker meer. 

Overdag gaat het goed 

Ondanks de vele slaapproblemen, gaat het overdag relatief goed met ons — wellicht door de vele powernaps. Zeker 43 procent zegt dat ze geen moeite hebben om zich overdag te concentreren. Een kwart van de Nederlanders heeft daar wél moeite mee. Gelukkig worden we er niet humeurig van. Met de stelling: ‘Overdag ben ik vaker chagrijnig’, is de helft van de respondenten het oneens. Herken jij je hier in?

Lees ook: Het is (bijna) officieel: avondklok tussen 20.30 uur en 04.30 uur

Bron: Metro | Beeld: Unsplash