Persconferentie: deze versoepelingen gaan vanaf 25 september in

persconferentie

Einde anderhalve meter, tijdelijk coronabewijs en evenementen

Vanavond hebben demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge weer een coronapersconferentie gegeven. Daarin hebben zij de nieuwe versoepelingen aangekondigd die vanaf 25 september zullen gelden. Wij zetten alles nog eens overzichtelijk op een rij. 

Anderhalve meter

Een van de grootste versoepelingen is dat de anderhalve meterregel verdwijnt. “We zijn er bijna aan gewend geraakt, maar toch ook niet”, stelt Mark Rutte. De demissionair premier legt uit dat ‘geen handen schudden’ prima vol te houden is. Echter is de anderhalve meterregel een stuk lastiger in emotionele situaties, wanneer je niet een arm om iemand schouder kan leggen. Afstand houden wanneer iemand verdriet heeft, wil niet op anderhalve meter. “Daarom ben ik blij dat we vandaag kunnen aankondigen dat we de anderhalve meter als verplichting overal kunnen afschaffen”, aldus de premier. Echter blijft anderhalve meter de veilige afstand, maar het moet vanaf 25 september niet meer.

Coronabewijs

Ook het OMT vindt het verantwoord dat de anderhalve meterregel verdwijnt. Echter moeten we in risicovolle situatie nog wel voorzichtig zijn en daarom wordt het omstreden corona toegangsbewijs toch ingevoerd. Op bepaalde plekken kun je hiermee aantonen dat je volledig gevaccineerd bent, corona hebt gehad en daardoor immuun bent of in de afgelopen 24 uur een negatieve coronatest hebt gehad. Dit kun je aantonen met een QR-code op je telefoon of op papier. Waar is dit coronabewijs verplicht vanaf 25 september? Bij elk horecabezoek, alle festivals en andere evenementen, theaters, concertzalen, bioscopen en alle sportwedstrijden, zowel binnen als buiten. Het corona toegangsbewijs geldt voor iedereen vanaf 13 jaar, vanaf 14 jaar moet iedereen ook een identiteitsbewijs laten zien. Om dit allemaal zo makkelijk mogelijk te maken blijft testen voorlopig gratis. Het is aan ondermens zelf om de bewijzen ook daadwerkelijk te controleren. Rutte benadrukt dat deze maatregel tijdelijk is.

Evenementen en nachthoreca

Er was vanavond ook goed nieuws voor de evenementensector. De zitplaatsverplichting vervalt, waardoor er meer mensen tegelijk naar een evenement kunnen. Bioscopen, theaters en concertzalen kunnen weer volledig gevuld worden. Evenement die buiten plaatsvinden kunnen ook weer volledig gaan draaien. Wanneer er zonder vaste zitplaats wordt gewerkt, mag een zaal voor 75 procent van de volledige capaciteit worden gevuld. Vanwege een groot gevaar op besmettingen blijven discotheken, clubs en andere horeca gesloten tussen 00.00 en 06.00 uur. De overheid gaat opnieuw kijken naar steun voor ondernemers die hierdoor worden getroffen. In alle gevallen wordt met een coronabewijs gewerkt. Bij meerdaagse evenementen wordt het toegangsbewijs iedere gecontroleerd.

Thuiswerken

Het advies voor thuiswerken is ook iets versoepeld. Je mag binnenkort weer vaker naar kantoor. De nieuwe slogan luidt: ’thuiswerken als het kan, op kantoor als het nodig is’. “Werkgevers en werknemers regelen dit samen”, zei Rutte hierover.

Mondkapjes

Helaas nog geen versoepelingen voor reizigers die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, daar blijft het mondkapje voorlopig verplicht. “In de trein, tram, bus, metro en taxi’s, oftewel in voertuigen, moet-ie op, maar op stations en perrons is het mondkapje niet meer verplicht. Op scholen vervalt de mondkapjesplicht juist, net als op alle luchthavens na de security.

Scholen

In het hoger onderwijs vervalt de maximal groepsgrote van 75 personen. Grote hoorcolleges worden hiermee weer mogelijk. Wel blijft het advies om regelmatig een zelftest te doen, om risico’s kleiner te maken. Vanaf 20 september vervalt ook de quarantaineregel voor het basisonderwijs. Scholen hoeven dan geen hele klassen meer naar huis te sturen wanneer er één besmette leerling is. Alleen kinderen die positief zijn getest of klachten hebben blijven thuis.

Toekomst

Helaas wordt 25 nog niet de dag dat alles weer mag. Daarvoor zijn er nog te veel besmettingen en opnames in het ziekenhuis. Hoe gaat de toekomst eruitzien? Rutte benadrukt dat de algemene adviezen belangrijk blijven. “Geef elkaar de ruimte, anderhalve meter blijft veilig, was je handen zo vaak je kunt, blijft thuis bij klachten, schud geen handen, zorg voor voldoende ventilatie, doe een zelftest wanneer je uit het buitenland terugkomt of wanneer je met een groep samenkomt”, somt hij op. “Gun elkaar wat en respecteer elkaars keuze.” Op 1 november kijkt het kabinet opnieuw naar alle maatregelen en volgt er een nieuwe persconferentie.

Lees ook: Gezondheidsraad: derde coronaprik alleen zinvol voor mensen met afweerstoornis

Bron: Persconferentie 14 september 2021 | Beeld: Videostill