Tips om zeker te weten dat je reddingsvest veilig is

reddingsvest

Veiligheid staat voorop!

Of je nu een wilde rafttocht op de planning hebt, of rustig met de kano op pad gaat: een goed reddingsvest dragen is altijd belangrijk. Het kan immers je leven redden. Uit onderzoek van het consumentenprogramma Radar blijkt alleen dat niet alle reddingsvesten even veilig zijn. Zo test jij of die van jou wél veilig is.

De grote verschillen

Je zou toch denken dat een reddingsvest dragen automatisch betekent dat het ding je een bepaalde veiligheid biedt. Helaas blijkt dat niet helemaal waar te zijn. Er zit namelijk nogal wat verschil in reddingsvesten, bleek uit het onderzoek van Radar. Het begint al bij het juiste vest, want er zit namelijk een groot verschil tussen een zwemvest en een echt reddingsvest.

Zwemvest of reddingsvest

Het grote verschil tussen deze twee soorten vesten, is dat een zwemvest enkel is gemaakt om je te helpen met drijven. Een reddingsvest maakt het gemakkelijker om gered te worden. “Een zwemvest biedt minder drijfvermogen en is alleen geschikt voor natte watersportactiviteiten, waarmee je ook kunt zwemmen, zoals kanoën”, legt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) uit. “Een reddingsvest daarentegen heeft veel meer drijfvermogen”, voegt hij daaraan toe. Ook zorgt een reddingsvest ervoor dat je op je rug komt te drijven, wat ervoor zorgt dat je niet met je gezicht in het water ligt wanneer je buiten bewustzijn bent. Want als dit wel gebeurt, is de kans op verdrinking veel groter. Helaas biedt een zwemvest niet die veiligheid.

Het juiste vest kiezen

Om zeker te zijn dat je een veilig reddingsvest koopt, is het altijd verstandig een nieuw vest aan te schaffen. Nieuwe reddingsvesten moeten goedgekeurd zijn en het CE-keurmerk hebben. Dan weet je zeker dat het vest voldoet aan de Europese wettelijke veiligheidseisen. “Wij adviseren daarom om reddingsvesten alleen bij een watersportwinkel te kopen”, legt de woordvoerder van de KNRM uit. De reden hiervoor is dat je dan alleen zeker kunt zijn of het vest het keurmerk heeft. “Ga naar een watersportwinkel bij jou in de buurt. Laat je daar adviseren en pas verschillende types vesten.”

Maar met alleen het juiste vest kopen ben je er nog niet. Om de twee jaar moet je het reddingsvest laten keuren zodat je bijvoorbeeld zeker weet dat het niet lek is. Wil je zelf je reddingsvest controleren? Op de website van KNRM staan deze tips hoe je dit op de juiste manier kan doen:

  • Controleer of de banden, stiksels, ritsen, gespen en andere sluitingen geen slijtage hebben en nog goed werken.
  • Maak je reddingsvest schoon. Vuil en zand komen namelijk overal tussen en veroorzaken schade.
  • Controleer het opblaasmechanisme en de indicator van de CO2-patronen die in het reddingsvest zitten: groen betekent gebruiksklaar, rood betekent dat het vest leeg is (en dus onbruikbaar).
  • Controleer of er roest zit op het CO2-patroon. Als dat het geval is, moet je het patroon vervangen én controleren of dit geen schade aan het vest heeft veroorzaakt.
  • Heb je een handmatig opblaasbaar vest? Blaas het dan op en laat het 24 uur liggen. Zo kun je het vest controleren op beschadigingen en lekkages.
  • Bij zwemvesten met een schuimkern is het verstandig om het schuim te controleren. Als het is beschadigd of ingezakt, verliest het namelijk zijn drijfvermogen.

Lees ook: Dit is waarom je direct na het zwemmen je natte zwemkleding uit moet doen

Bron: Radar AVROTROS, KNRM | Beeld: Pexels / John Cahil Rom